Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки: Превръщането на „Св. София“ в джамия е провокация към християнския свят

Политика

Джамбазки: Превръщането на „Св. София“ в джамия е провокация към християнския свят

Снимка:

Това е политическо изнудване от страна на Ердоган, смятат евродепутатите от ВМРО

Делегацията на ВМРО в Европейския парламент настоява за провеждането на дебат относно намерението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне църквата-музей „Св. София“ в Истанбул в действаща джамия, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

„Св. София“ или „Църква на светата Премъдрост Божия“ е обявена за църква-музей през 1934 г. от правителството на Кемал Ататюрк, какъвто е и статутът ѝ до днес.

Според Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков европейските институции трябва да реагират остро срещу такова решение. „Св. София“ освен част от световното наследство на ЮНЕСКО е и от огромно духовно и културно значение за православното християнство. Джамбазки и Слабаков са категорични, че това е поредна провокация, отправена към християнския свят от страна на режима на Ердоган, с единствена цел „Св. София“ да бъде използвана за политически цели.

Трябва да се сложи край на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да заяви своята позиция, а не да стои встрани. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация, допълни още Ангел Джамбазки в Брюксел.  

 

 


Коментари (1)

БПЦ защо мълчи по темата, но иначе действат за сваляне на едно духовно и интелигентно предаване на БНТ с водещ Горан Благоев. Месят се там, където не им е работа, а където трябва изпадат в безмълвие.
06.07.2020 14:24 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още