Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля

Политика

Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля

Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля - Tribune.bg
Снимка:

Той изпрати две писма до Европейската комисия с няколко въпроса

Евродепутатът Ангел Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля.

„Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място в Европейски съюз!“, пише той.

Повод за сигналите са три скандални вандалски акта, случили се в рамките само на няколко дни.

Първият – откъсването на лентите с българското знаме от венците, поднесени от българската делегация и от представители на сдруженията на българите в Македония на 4 февруари на саркофага, в който се намират костите на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие. Това е паметен за историята ни ден, в който се навършиха 150 години от рождението на легендарния войвода.

Този ден ще остане в историята на отношенията между България и Македония и със скандалното поведение на новата власт от другата страна на границата.

Според Договора за добросъседство, приятелството и сътрудничеството между Република България и Република Северна Македония трябва да бъдат организирани съвместни чествания на личностите от общата ни история. За съжаление, северномакедонските управляващи не организираха такова, припомня ситуацията Джамбазки.

В писмото си той подчертава също, че въпреки поредния отказ за спазване на Договора от страна на Македония, българска правителствена делегация, предвождана от външния министър Теодора Генчовска, почете паметта на героя.

От кадри, разпространени в социалните мрежи, обаче става ясно, че освен освиркванията по време на церемонията организирана група хора са посегнали по този брутален начин, като са откъснали демонстративно лентите с българския флаг от поднесените венци – действия, определени от българския евродепутат като омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма. А от външното министерство на Македония просто като „инцидент“.

В същото време, само няколко дни по-късно е разбит прозорец в дома на секретаря на  българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. А преди това „инцидент“ претърпява и колата на Добре Митрев - председател на сдружението за Македоно-българско приятелство.

Убеден съм, че (както всеки път) извършителят ще остане неизвестен, а случилото се ще бъде отдадено на вандализъм. Но дали това наистина е така, риторично задава въпросите си заместник-председателят на ВМРО и припомня, че:

Налаганият от десетилетия македонизъм и до ден днешен има своите изразители във властта. Политици и общественици го насърчават, използвайки езика на омразата спрямо България и българите. Именно това, примесено с фалшификациите на историята, където българите са представяни като „татари“ и „окупатори“, допринася за враждебността спрямо всеки заявил себе си като българин от Македония.

Всички тези показателни събития са причината и за изпращането на две писма от страна на евродепутата Ангел Джамбазки до Европейската комисия с няколко въпроса.

- Смята ли Европейската комисия, че случилото се е в духа на европейската интеграция?

- Следи ли Европейската комисия зачестилите нарушения на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония?

- Одобрява ли Европейската комисия езика на омразата, използван от политици и общественици в РСМ, който дава отражение в действията, описани по-горе?

- Ще бъдат ли взети предвид престъпленията, извършени от омраза срещу граждани с българско самосъзнание в следващия доклад относно напредъка на Северна Македония?

- Как смята ЕК да защити човешките права на българите в Северна Македония?

Прилагаме двете писма

ВМРОВМРО

ВМРОВМРО


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати