Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки в ЕП: Колеги, антициганизъм в Европа няма!

Политика

Джамбазки в ЕП: Колеги, антициганизъм в Европа няма!

Снимка:

Спрете да наливате пари в НПО, които само маргинализират този етнос

Нито расизъм, нито антициганизъм съществуват на Стария континент и това трябва да стане ясно на всички, особено на т.нар. зелени (либерали). За нас в България е важно всеки да спазва законите на държавата и да се съобразява с моралните ценности, които българското общество проповядва. Всичко друго е груб, престъпен популизъм, категоричен е българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на партията.

Повод за неговата реакция е заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП от миналия четвъртък, на която беше обсъден проектодоклад относно прилагането на националните стратегии за интеграцията на ромите и съществуващата рамка на ЕС за борба с негативното отношение към хората от ромски произход, изготвен от Ромео Франц (Зелените/ЕСА, Германия).

В своя доклад представителят на Зелените/ЕСА в ЕП призовава стратегията за интеграция на хората от ромски произход след 2020 г. да включва правно обвързващи цели за държавите членки, както и механизъм за мониторинг на равнище ЕС, за да се избегне злоупотребата с финансови средства и да се следи системната дискриминация.

Българският представител в ЕП и член на групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки внесе предложения за промени на предложения доклад.

Според предложените изменения резолюцията на ЕП трябва ясно да заявява, че хората с цигански произход живеят в маргинални и много лоши социално-икономически условия в Европа по свой избор. С отказа им да спазват разпоредбите на страните членки те саботират опитите да бъдат напълно интегрирани в техните общества.

Джамбазки не е съгласен и с твърдението на докладчика, че постоянен и структурен антициганизъм продължава да съществува на всички равнища на европейското общество и че той се проявява ежедневно. Заместник-председателят на ВМРО категорично отхвърля идеята на своя немски колега Франц за разработването на Директива за равните възможности и приобщаването на хората с ромски произход – законодателен акт със задължителен характер за Европейския съюз и неговите държави членки. Според него ЕК трябва да проведе консултации преди да взима решения за разработване на допълнителни политики за равенство и приобщаване на хората в Европа, поставяйки борбата срещу бедността на преден план.

Съгласно предложените от българския представил промени, осигуряването на подходящо финансиране за прилагането на националните стратегии за приобщаване за хората с ромски произход след 2020 г. от местните, регионалните и националните бюджети на държавите членки не трябва да им бъде вменявано като задължение. Освен това държавите членки трябва да гарантират, че разпределените средства по такива и сходни програми се изразходват правилно и не се използват неправомерно от НПО-та, подкрепящи правата на хората от ромски произход, каквато е порочната практика до момента. Джамбазки още счита, че трябва да бъде премахнат текстът, с който се призовава държавите членки официално да признаят антициганизма като конкретна форма на расизъм срещу хората с ромски произход и да развият и приложат конкретни и ефективни превантивни и корективни мерки срещу него на всички равнища.  

 

 


Коментари (3)

Джедай Тотю Джамбазки е абсолютно прав! Държавата трябва да положи всички усилия да изолира циганските „барони” и „ромски” правозащитни организации, които паразитират върху нещастните си съграждани от същия етнос. Тези паразити защитават начина на живот на циганите, защото тези им традиции ги правят подвластни на „бароните“ и донасят дебели пачки и изобилно лапане за „правозащитниците” им.
11.06.2020 15:13 / Отговор
Проф. Деримечков Циганския въпрос се решава много лесно. Просто правителството нека се организира и да проведе анкети, като попита самите цигани как си представят своята интеграция, както и как биха постъпили, ако са мнозинство в една държава. Резултатите, сигурен съм в това още отсега, ще бъдат такива, че сами ще ни дадат отговора как точно да постъпим с тях.
11.06.2020 15:13 / Отговор
Киро Бизона Циганите не са дори и животни. Животното няма да ухапе човека, който го храни. А циганина убива този, който му дава хляб, за да му обере къщата. За това, че им плащаме тока, водата, осигуровките, помощите и им гледаме чаветата, даже няма да отварям и дума. Продължавайте по същия начин и след 20 години, когато циганите станат достатъчно много, за да си гласуват закони, жална ни майка. Гарантирам ви, че ще се отнасят с другите като с животни и тогава ще видите що е то права и толерантност, както и що е липса на такива!
11.06.2020 15:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още