Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно: Депутатите одобриха промените в Закона за физическото възпитание и спорта

Политика

Единодушно: Депутатите одобриха промените в Закона за физическото възпитание и спорта

Единодушно: Депутатите одобриха промените в Закона за физическото възпитание и спорта - Tribune.bg
Снимка:

Законът се привежда в съответствие със стойностите на чистия спорт и предотвратяване употребата на допинг

Депутатите одобриха единодушно на първо четене промените, внесени от Министерския съвет, в Закона за физическото възпитание и спорта.

Според Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, основната цел на предложения проект е привеждането на закона в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021.

„Това се налага, тъй като Кодексът е задължителен за страната ни по силата на подписаната Декларация от Копенхаген за борба срещу допинга в спорта от 3 март 2003 г. и ратифицираната от Република България Международна конвенция за борба с употребата на допинг в спорта“, уточни Атанасов.

По думите му измененията в Закона за физическото възпитание и спорта отразяват допълненията във връзка с новия Международен стандарт за образованието.

„Международният стандарт за образование е задължителен и е част от Световната антидопингова програма. Образованието е основен стратегически способ, чрез който се насърчава поведение в съответствие със стойностите на чистия спорт и предотвратяване употребата на допинг“, изтъкна Атанасов.

Със законопроекта се прецизира още съществуващата уредба на антидопинговите нарушения и съответстващите им санкции съобразно направените изменения и допълнения в Кодекс 2021, като е въведено и ново нарушение. То е свързано с действия на спортист или друго лице за разубеждаване или отмъщение срещу докладването на властите, когато подобно поведение не представлява нарушение на антидопинговите правила.

Със 159 гласа „за“ Народното събрание единодушно прие измененията в Закона за физическото възпитание и спорта на първо четене.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати