Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно: Депутатите приеха изцяло нов Закон за българския жестов език

Политика

Единодушно: Депутатите приеха изцяло нов Закон за българския жестов език

Снимка:

Като голяма победа и празник за глухата общност определиха днешния ден от мнозинството

Депутатите приеха единодушно на второ четене изцяло нов Закон за българския жестов език. С него се урежда признаването на българския жестов език за естествен самостоятелен език, както и се зачита правото на глухите и на сляпо-глухите лица на изразяване и на информация чрез него.

Законът създава условия за използването и достъпа до информация чрез българския жестов език. Съгласно текстовете се позволява използването му и създаването на системи за комуникация, които подкрепят овладяване на други езикови компетентности от глухата и сляпо-глухата общност у нас. Законопроектът дава право всяко лице да се изразява чрез българския жестов език, да го използва и изучава.

Заместник-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова определи днешния ден като една голяма победа и празник за глухата общност.

"Искам да благодаря на всички народни представители, които се включиха в работата на проекта на Закон за българския жестов език. Това единодушие показа, че има каузи, които са много по-важни от политическите различия, които ни обединяват и ни правят отговорни към проблемите на хората. В навечерието на Международния ден на глухите хора, премиерът обеща на глухата общност, че Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да приеме закон за българския жестов еик. Днес той е факт", изтъкна Ангелова. Тя благодари и на представителите на глухата общност.

"Знам, че те с нетърпение, с радост очакват приемането на финалните текстове и не на последно място, позволете ми да благодаря на преводачите от и на жестов език. Хората, които бяха неотлъчно до нас", посочи Ангелова.

Весела Лечева от БСП напомни, че от левицата са предложили да се реши въпроса с обучението и използването на българския жестов език още в началото на този парламент, но усилието им не е срещнало разбиране сред управляващите и законопроектът им е бил отхвърлен. Независимо от това Лечева приветства единомислието в пленарна зала днес що се касае правата на глухата общност в страната.

Председателят на Комисията за социална политика и депутат от ДПС Хасан Адемов също благодари на колегите си за подкрепата и приемането на Закона за българския жестов език. По думите му това показвало, че има каузи, които обединяват народните представители в това Народно събрание.

Според приетите разпоредби на закона днес българският жестов език ще се изучава в училищата от 2025г. или след 5 години.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още