Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. При извънреден труд: Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителни почивни дни

Политика

При извънреден труд: Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителни почивни дни

При извънреден труд: Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителни почивни дни - Tribune.bg
Снимка:

Единодушно депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР

Единодушно депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР. Те касаят заплащането на извънреден труд на около 13 000 служители от администрацията и разследващи полицаи, които работят на ненормирано работно време.

Пламен Нунев от ГЕРБ уточни, че промените влизат в сила от следващата година.

Народният представител от БСП Иван Иванов обяви, че социалистите ще подкрепят новите текстове. Той предложи, ако управляващото мнозинство внесе редакционна поправка за влизане на законопроекта в сила след публикуването му, социалистите да подкрепят законопроекта и на второ четене.

В отговор Красимир Ципов призова да се спази бюджетната процедура и отказа да се задължава правителството да прави извънредни разходи.

От ляво Драгомир Стойнев напомни, че ако протестите продължат, тези хора не могат да вземат и отпуските си.

„Системата за сигурност в България е системно недофинансирана“, коментира Стойчев.

Вътрешният министър Христо Терзийски също взе думата и подчерта, че промяната на Закона за МВР се налага поради нарасналия обем работа от 13 март в резултата на мерките срещу разпространението на пандемията от коронавирус.

„Този извънреден труд нарасна и тенденцията е увеличение поради пандемията COVID-19. Договорено е със синдикатите от всички структури в МВР“, увери министър Терзийски.

Като подкрепа на думите му Дора Янкова от БСП посочи, че е подготвяла обсъждане по темата за заплащането на извънредния труд в системата на МВР в парламента и бившият вътрешен министър Младен Маринов  я е уверил, че системата на МВР разполага с ресурс за изплащане на тези 13 000 души извънредно положения труд. Янкова обвини управляващите в „кокетиране“ със служителите в МВР.

Колегата ѝ Филип Попов уточни, че не може в средата на годината да се променя ДДС за луксозни стоки, каквито са виното и бирата, а да не се изплатят средствата на държавните служители-полицаи, за извънреден труд.

„По коя бюджетна процедура става това“, попита Попов.

Въпреки призива на социалистите парламентът да вземе почивка и да се направи съгласуване с финансовия министър, управляващото мнозинство отказа.

Депутатът и бивш вътрешен министър Валентин Радев коментира от трибуната, че БСП последователно обещава и прави промени, като очаква друг да плаща сметката за техните решения.

„Изпадате в състояние, когато ГЕРБ предлага нещо, да наслагвате. Говорите за полицаите, „които стоят на слънце“, а те и сега получават извънреден труд. Полицията и в момента получава това нещо. Популистки говорите върху тази тема. Хората слушат и почват да се плашат“, предупреди Радев.

При последвалото гласуване в зала промените в Закона за МВР бяха подкрепени от всички депутати в зала със 137 гласа „за“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Асен Златев Ами то кога да я вземат тази отпуска с тия протести. По- добре пари поне да вземат хората.
31.07.2020 16:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети