Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно на първо четене: Прагът на задължителната регистрация по ДДС вече е 100 000 лева оборот

Политика

Единодушно на първо четене: Прагът на задължителната регистрация по ДДС вече е 100 000 лева оборот

Единодушно на първо четене: Прагът на задължителната регистрация по ДДС вече е 100 000 лева оборот - Tribune.bg
Снимка:

Единодушно с 212 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" Народното събрание (НС) прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина.

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България", отбелязва БТА.

Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Освен това е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров. По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши НС.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров.

Александър Иванов обяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, мярката е и част от предизборната им програма.

Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" също изрази подкрепа за предложението, което, по думите му, е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отбеляза той.

От "Има такъв народ" също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.


Етикети НС, праг, ДДС
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати