Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно: Парламентът прие декларация за 150 години от създаването на Българската Екзархия

Политика

Единодушно: Парламентът прие декларация за 150 години от създаването на Българската Екзархия

Единодушно: Парламентът прие декларация за 150 години от създаването на Българската Екзархия - Tribune.bg
Снимка:

Младен Михов: Екзархийните духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на строители на българската държава

По предложение на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева народните представители гласуваха извънредна точка в дневния ред за приемане на декларация относно 150 години от създаването на Българската Екзархия.

Депутатът от ВМРО Младен Михов представи текста на декларацията в зала. Той припомни, че преди 150 г. дейците на Българското църковно  движение в Цариград получават султанския фарман за създаването на Българската Екзархия.

Младен Михов посочи, че този акт е признаване на българската националност в границата на империята и произтичащите от това на права на самоопределение. „Повече от пет десетилетия българите се стремят към постигането на тази църковна самостоятелност, а с нея и на културно-просветна автономия. Този акт е създаване на държава преди държавата и проект на бъдещите граници на независима България“, подчерта войводата.

В приетата декларация се изтъква, че всяка модерна нация и държава има върховни идеали, които будят гордост и оставят трайни следи на признание в бъдещите поколения. „Създаването на Българската екзархия узаконява борбите за църковно-просветно движение за възстановяване на Българската Православна Църква. Това ясно очертава земите на българската народност. Скопска, Охридска и Битолска епархия, в които населението е две-трети българско, се присъединяват към нея. Екзархийните духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на строители на българската държава. Те обучават хиляди деца на писмо и четмо, на духовна вярност към българската народност. Създаването на Българската Екзархия връща българската нация на европейската карта и я превръща в неотменим европейски цивилизационен фактор“, прочете от трибуната текстът на декларацията депутатът от ВМРО Младен Михов.

Народното събрание прие единодушно декларацията по повод създаването на Българската Екзархия със 177 гласа „за“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети декларация, НС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати