Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно парламентът прие на първо четене забраната за пушене на наргиле на закрито

Политика

Единодушно парламентът прие на първо четене забраната за пушене на наргиле на закрито

Единодушно парламентът прие на първо четене забраната за пушене на наргиле на закрито - Tribune.bg
Снимка:

Според вносителите при пушене на водна лула има много по-голям риск за здравето

Единодушно с 87 гласа Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се въвежда забрана за пушене на наргиле на закрити обществени места. Промените предвиждат още и забрана за пушенето на наргилета на открити обществени места като прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата и ученическите общежития.

Мотивите на вносителите от НФСБ и ВМРО са, че потребителят на водна лула вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с  отделяне на въглероден, азотен и серен диоксид, въглероден моноксид, както и твърди частици. По този начин се увреждат дихателната и сърдечносъдовата система на организма, устната кухина и зъбите на пушачите.

Така за разлика от пушенето на цигари, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е до няколко десетки пъти повече. Вдишването на въглероден моноксид, например, води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация - намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване на обема на сърцето. При хроничните пушачи пък по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит.

Депутатите приеха предложението на колегата си от ГЕРБ Александър Иванов за максимален срок от 28 дни за внасяне на промени в обсъжданите текстовете между първо и второ четене.

 Автор: Моника Гаджанова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети