Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно! Партиите в НС подкрепят идеята на главния прокурор за проверка на целия приватизационен процес

Политика

Единодушно! Партиите в НС подкрепят идеята на главния прокурор за проверка на целия приватизационен процес

Единодушно! Партиите в НС подкрепят идеята на главния прокурор за проверка на целия приватизационен процес - Tribune.bg
Снимка:

Управляващото мнозинство готово да подкрепи отпадането на давностния срок на тези сделки

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев смята, че решението на главния прокурор Иван Гешев, който разпореди на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес, е съвсем правилно.

„Прав е главният прокурор. Той търси справедливостта. Доколко ще успее и доколко сроковете за давност няма да попречат. Аз лично смятам, че ако се внесе поправка в закона за давността, аз ще я подкрепя. Мисля, че това трябваше да се направи отдавна, закъсняло е, но по-добре късно, отколкото никога“, коментира Велчев като направи уточнението, че говори в лично качество, защото парламентарната група от ГЕРБ не са обсъждали този въпрос.

Войводата Искрен Веселинов припомни, че от ВМРО  силно подкрепят всяка една проверка, насочена в сферата на приватизацията, тъй като през последните десетилетия голяма част от националното богатство се е изпарило през приватизационни сделки.

„В това отношение приветстваме тези усилия на главния прокурор, нещо повече, ако има някакъв законов дефицит, за да бъде ефективно такъв тип разследване, спокойно можем да седнем на разговор за промяна на законодателството, така че тази черна дупка на прехода да бъде запълнена с информация и с отговорност, защото мисля, че цялото общество го очаква“, изтъкна Веселинов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе изключително въодушевен от разпоредената от Иван Гешев проверка.

„Супер, много добре. Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Браво, поздравления, адмирации! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници, политически съдружници и т.н. Чудесно, поздравления!“, подчерта Симеонов. Като пример за престъпна приватизация той посочи раздържавяването на корабостроителния завод в Бургас.

„Сделката на видния приватизатор Васил Божков - попилян завод. Хората, които работеха там, бяха уволнени, както си спомняте, изхвърлени на улицата, с неплатени заплати и осигуровки. Предприятието е ликвидирано, нарязано и разпродадено“, уточни лидерът на НФСБ.

За проф. Румен Гечев от БСП е най-важно да се преодолее давността по разследването на приватизационните сделки. „Ако се предложат законодателни промени, аз лично ще ги подкрепя. Ако са запазили собствеността и са я развили, шапки долу, но тия, които са нарушили закона, трябва да носят някаква отговорност. Българското  общество има право да провери, но пак казвам - само да не е пиар ход. Ще видим от резултатите“, обобщи социалистът. Той е категоричен, че всички сделки следва да са обект на въпросната проверка.

„БМФ от 2800 души през 2008г. приватизират и сега са 163-ма. Тонажът не е изпълнен. Моткат се по арбитражи. Акционерите, казвам от трибуната, как не ги е срам, явяват се с премиери и министри на ядене и пиене, а дължат на държавата десетки милиони. „Булгартабак“ и други, ликвидираха българската тютюнева индустрия, хайде при прокурора на проверка“, призова червеният депутат.

Подозрението му, че Иван Гешев не споменава името на депутата от ДПС Делян Пеевски, защото се страхува от него, бе отхвърлено от лидерката на Левицата Корнелия Нинова.

„Не виждам г-н Гешев да се е уплашил. Но, ако ще се проверява целия преход, би трябвало да се видят всички сделки, в т. ч. и „Булгартабак“, посочи Нинова.

ДПС не се притеснява от проверка на сделката за „Булгартабак“. По думите на председателя на Движението Мустафа Карадайъ в различни периоди на приватизацията са действали различни закони, а касовите сделки са най-чистите.

„Приветстваме идеята на прокуратурата да направи преглед и анализ на целия период на приватизация, защото има различни внушения и интерпретации, и най-добрият вариант е прокуратурата да направи пълен преглед на целия процес, така че ние от ДПС приветстваме тази стъпка. Трудно мога да кажа по сделки, те са толкова много, какво значи съмнителна сделка. Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата. Последните приватизационни сделки и тази за „Булгартабак“ са касови, така че в различните периоди различен е бил редът. Най-чистата приватизационна сделка е касовата приватизация, която се случи последните години“, затвори темата пред медиите Мустафа Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати