Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕК ни дава над 100 млн. лв. за модернизация на електропреносната и газопреносната система

Политика

ЕК ни дава над 100 млн. лв. за модернизация на електропреносната и газопреносната система

ЕК ни дава над 100 млн. лв. за модернизация на електропреносната и газопреносната система - Tribune.bg
Снимка:

Финансира половината от електропровод „Марица Изток – Неа Санта"

Две добри новини за българската енергетика – България получи безвъзмездно финансиране за повече от 100 млн. лв. за модернизация на електропреносната и газопреносната система на страната. Това съобщи във Фейсбук министърът на енергетиката Теменужка Петков.

Днес стана ясно, че Европейската комисия е одобрила безвъзмездно финансиране за Електроенергийния системен оператор на стойност 58 млн. лв. за изграждането на междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток – Неа Санта“.

Отпуснатите средства са в максимален размер и осигуряват 50% от необходимите инвестиции за строителство на електропровода. Останалите 50% ЕСО ще покрие със собствени средства.

Новият електропровод „Марица Изток – Неа Санта“ ще подсили мрежата в региона, значително ще повиши нетния капацитет за търговски обмен на България с Гърция и Турция, ще ускори пазарното интегриране, конкуренцията и гъвкавостта на системата.

Днес Координационният комитет към Механизъм за свързване на Европа (CEF) взе решение да отпусне над 27 млн. евро безвъзмездна помощ по проект за рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна мрежа. Проектът предвижда изпълнението на строителство, доставки на материали и оборудване за подмяна на два участъка от Северния полупръстен на съществуващата газопреносна мрежа с обща дължина от около 81 км. Тези дейности са част от втората фаза на проект „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна система“. Поради стратегическото му значение той е определен през 2015 г. и за един от 7-те най-приоритетни проекти на инициативата за газова свързаност в региона на Централна и Югоизточна Европа. Проектът за рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна система е част и от концепцията за газов хъб „Балкан”.

Както междусистемният електропровод „Марица Изток – Неа Санта“, така и проектът за разширение и модернизация на газопреносната мрежа в страната, са определени за проекти от общ европейски интерес, съгласно регламента за изграждане на трансевропейската инфраструктура. Отпуснатото финансиране за тях е поредното доказателство за оценката, която получаваме от страна на ЕК на усилията ни за повишаване сигурността на енергийните доставки в региона. Реализацията на тези проекти ще допринесе за подобряване на ефективността и надеждността на инфраструктурата за пренос на електроенергия и природен газ. Това е важно за конкуренцията както в България, така и в целия регион на Югоизточна Европа – изцяло в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз за надеждност и сигурност на енергийните доставки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети