Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕК с нова стратегия за Шенген: Ще присъединява България, Румъния и Хърватия

Политика

ЕК с нова стратегия за Шенген: Ще присъединява България, Румъния и Хърватия

ЕК с нова стратегия за Шенген: Ще присъединява България, Румъния и Хърватия - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия (ЕК) представи нова стратегия за укрепване на Шенгенското пространство. Тя цели да направи Шенген по-силен и по-устойчив, се казва в изявлението на еврокомисията.

В съответствие с новата стратегия ефективното функциониране на Шенгенското пространство се основава на три основни принципа. Това е ефективно управление на външните граници на ЕС, засилване на вътрешните мерки за компенсиране на липсата на контрол по вътрешните граници, по-специално в областта на полицейското сътрудничество, сигурността и управлението на миграцията, както и осигуряване на надеждно управление на Шенгенското пространство“, се казва в документа.

Освен това, с цел да се укрепи цялостното доверие в действащите правила и да се обезпечи бързото откриване и отстраняване на недостатъците, Европейската комисия предлага да се преразгледа механизмът за оценка и наблюдение на Шенгенската зона.

Промените включват ускоряване на процеса на оценка, както и ускорена процедура в случай на съществени недостатъци, които могат да застрашат Шенгенското пространство като цяло. Освен това ще се обърне повече политическо внимание на оценките на Шенген, като резултатите от тях ще бъдат включени в годишния доклад за състоянието на Шенгенското пространство и за обсъждане с Европейския парламент и Съвета на ЕС“, добавя ЕК.

Премахването на вътрешния граничен контрол между държавите от Шенгенското пространство е неразделна част от европейския начин на живот: почти 1,7 милиона души живеят в една държава от Шенген и работят в друга. Хората са изградили живота си около свободите, предлагани от Шенгенското пространство, като 3,5 милиона души ежедневно пресичат границите между държавите от Шенгенската зона“, отбелязва ЕК.

Според Европейската комисия, България, Румъния и Хърватия са трите държави, които изпълняват условията за приемане в Шенген и скоро могат да станат пълноправни членове.

Това стана ясно от пресконференцията на еврокомисаря по вътрешни въпроси Илва Йохансон, която подчерта, че всички държави от ЕС за длъжни да влязат в Шенгенското пространство, когато изпълнят определените критерии.

Кипър засега не е готов да се присъедини към Шенгенската зона, каза още еврокомисарят.

В момента в Шенгенското пространство влизат 26 държави, от които 22 са членове на ЕС. Засега извън зоната остават България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. В Шенгенската зона влизат също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети