Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕК с шест препоръки към България

Политика

ЕК с шест препоръки към България

ЕК с шест препоръки към България - Tribune.bg
Снимка:

България бележи значителен напредък по въпроса с конкурсите за повишаване на съдии и за избягване на тяхното дългосрочно командироване. Същевременно няма напредък по законодателството, свързано с дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и политическото влияние над ВСС, както и при определянето на неговия състав.

Това са част от констатациите на Европейската комисия, която представя днес редовния годишен доклад за върховенството на закона в ЕС.

В частта за България комисията отчита постигнатия напредък по отправените миналото лято препоръки, както и известен напредък при мерките срещу корупцията в бюджетната администрация, включително в полицията и съдебната власт. Не се забелязва напредък за подобряване на разследванията, наказателното преследване и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

Напредък се открива при подобряването на прозрачността в осигуряването на държавна реклама в медиите, включително чрез посредници.

Комисията отправя към нашата страна шест препоръки, сред които да се приеме законодателство за избягване на дългосрочното командироване на съдии за запълване на свободни места; да продължи подготовката на законопроекти за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на опасността от политическо влияние над работата на ВСС; да повиши усилията за избиране на ВСС според досегашните препоръки; да подобри разследванията и постигането на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

От нашата страна се очаква също да предприеме допълнителни мерки и да въведе ясни изисквания за почтеност на заемащите високи ръководни длъжности, като предвиди и съответните наказания; да подобри допълнително мерките за прозрачност при държавната реклама в медиите.

В общата част на доклада се отбелязва, че у нас са били приети законови промени за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, както и за съдебен надзор над отказите на прокуратурата да предприема разследване. Допълва се, че все още липсват мерки за осигуряване на почтеност на висшите служители.

Допълва се, че нашата страна е започнала да отнема гражданството на чуждестранни инвеститори заради неспазването на закона, както и че е престанала да издава “златни” паспорти срещу инвестиции. ЕК добавя, че продължава подготовката на мерки за прилагане на задълженията по въпроса за собствеността на медиите.

Комисията съобщава, че предстои да предприеме последните стъпки за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка, с който доскоро наблюдаваше състоянието на законността у нас и в Румъния. ЕК заявява, че двете страни са изпълнили в достатъчна степен задълженията си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички държави от ЕС с годишните доклади за върховенството на закона, предава БТА.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети