Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Михайлова: Институтът на служебното правителство създава напрежение, не решава проблеми

Политика

Екатерина Михайлова: Институтът на служебното правителство създава напрежение, не решава проблеми

Снимка:

Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата

Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция. В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите“. Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление и допълни:

„Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми“.

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации:

И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора“.

„Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че „това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане“:

Процедурата може да стартира, но се съмнявам, че ще приключи“.


Коментари (5)

5447 Не Кючекинята му е наказанието на Фатмака, а Фатмака ѝ е наказанието на Кючекинята.
11.08.2020 00:36 / Отговор
Глупости паснали са си като дялани камани!
11.08.2020 10:35
Михайлова много уважавам госпожа Михайлова, и като конституционалист, и като политик, но не е права за Конституцията. След изтеклите 30 години прозират много дефекти, както и няма пълно синхронизиране с правото на ЕС. А имаме служебни премиери като Софиянски и Инджова, които спасиха България. Разбира се има и много слаби премиери, като Райков и Близнашки, които употребиха властта за лична изгода.
11.08.2020 08:29 / Отговор
Пацо Коя Инджова е спасила България! Глупости на търкалета... Алкохоличката с "бас-баритона" се прояви като "зловреден миксер", но слава Богу безсилен и временен...
11.08.2020 10:04
Пацо Радев, чети бе, човек! Учи се, запълвай паузите в амбициозната си глава и като "увриш" просто мини в заслужен отдих...
11.08.2020 09:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още