Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Михайлова: Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто

Политика

Екатерина Михайлова: Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто

Екатерина Михайлова: Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто - Tribune.bg
Снимка:

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто, коментира пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

"Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача и все пак това отслабва позициите на външната политика", уточни юристът и бивш председател на парламента от СДС проф. Михайлова.

Според нея, темата външен министър се превърна в ябълката на раздора, а всъщност би трябвало да е на по-заден план в политическата предизборна надпревара.

"Би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън и вътре в страната", поясни Михайлова.

По думите ѝ, сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно.

"Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателя и министрите се кълнат пред Народното събрание.

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания", разясни проф. Екатерина Михайлова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети