Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: 6 месеца за решаване на споровете с РСМ е нереалистичен срок

Политика

Екатерина Захариева: 6 месеца за решаване на споровете с РСМ е нереалистичен срок

Екатерина Захариева: 6 месеца за решаване на споровете с РСМ е нереалистичен срок - Tribune.bg
Снимка:

„Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение на РС Македония, се разбира от западната преса, а не от България. 6 месеца са нереалистичен срок за разрешаването на споровете със Скопие”. Така в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” бившият външен министър и депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева, коментира изказването на премиера Кирил Петков пред вестник „Файненшъл таймс”.

„После той се коригира, осъзнавайки че това е нереалистичен срок, и каза, че е имал предвид, че за 6 месеца ще се сформират комисии, които след това нарече работни групи. Знаете, че това е нещо, по което работихме още по времето, когато аз бях външен министър“, подчерта тя и добави, че за 6 месеца е реалистично стига да има желание от страна на Скопие, да се постигне Пътна карта, по която е работело и предишното правителство и която е на финалната права.

По отношение на искането на президента Румен Радев в конституцията на РС Македония българите да бъдат вписани като „държавотвортен народ” тя заяви, че „това няма да реши проблема”.

„Ако беше толкова просто с едно вписване на българите като част от държавотворните народи в РС Македония нямаше толкова години да имаме спорове и проблеми, но организациите там искат това. Нека да започнат преговори. Но това не решава проблема“, категорична беше Захариева.

По думите й това е въпрос, който се дебатира от години в България между експертите, които не са на едно мнение.

„Говорила съм с хора, наблюдаващи този процес, които не са единодушни. Ние обаче постигнахме нещо много по-важно в Договора – ангажимент, който те не изпълняват – да престанат техните скрити или явни претенции, да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание там. Те не могат да започнат работа както в държавни институции, така и в големи частни фирми. Има и случаи на физическа саморазправа.“, подчерта бившият външен министър.

По отношение на инвестициите във военната сфера Захариева заяви, че се съмнява третият мост на Дунав да бъде с двойно предназначение.

Тя коментира и случаят с автомобилът на Владислав Горанов.

„Случаят с Владислав Горанов е толкова медиен, защото става въпрос за бивш финансов министър. Разбрах за това, което става, от медиите. Той е дал ясно обяснение за колата- акупена миналата година на лизинг, плаща се по банков път. Със сигурност предстои изясняване на казуса.“, заяви тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети