Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Норвегия ще работят по съвместни проекти на Западните Балкани

Политика

България и Норвегия ще работят по съвместни проекти на Западните Балкани

Снимка:

Екатерина Захариева подчерта значението на помощта за развитието на региона за стимулиране на младежта и образованието

България и Норвегия ще работят по съвместни проекти на Западните Балкани. Това се договориха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Норвегия Ине Сьорайде в София.

Акцент на съвместните проекти ще са образованието, младежта и развитие на икономиката.

„В това отношение България има голям опит. Европейската интеграция на Западните Балкани е основен приоритет във външната ни политика. Вярваме, че България не може да просперира, ако не просперират и съседите ни“, заяви министър Захариева, която прие Ине Сьорайде на първо от 15 г. насам посещение на норвежки външен министър у нас.

Една от основните теми, които обсъдиха Захариева и Сьорайде беше помощта към Западните Балкани за спиране на изтичането на мозъци. Българският външен министър отбеляза колко важно за развитието на региона е стимулирането на младежта и образованието.

Министрите бяха единодушни, че развитието на страните от Западните Балкани е важно за цяла Европа.

„Норвегия удвои през последните няколко години финансовата помощ и продължаваме да търсим добри възможности за сътрудничество с България по проекти, които да помогнат на този регион. Заедно можем да работим по проекти в сферата на образованието, младежта, иновациите“, каза от своя страна Ине Сьорайде.

Екатерина Захариева засегна и темата за предстоящото съвместно председателство с Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020 г. Като един от предлаганите от България приоритети е именно „помирение чрез образование“. 

България и Норвегия ще продължат да работят заедно и по съвместни проекти у нас, финансирани  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

„Помощта, която Норвегия ни оказва по финансовите механизми за периода 2014-2021 г., е 210 млн. евро. Позитив са не само парите, но и срещите между хората, контактите между институциите и обмяната на опит“, подчерта българският външен министър.

Екатерина Захариева заяви още, че в чужбина живеят 2 млн. българи, има и много туристи. Тя увери, че консулското обслужване е подобрено чрез получаването на СМС-и за пътуващите. По думите й норвежката електронна система ще подобри допълнително услугата и ще облекчи работата на служителите в МВнР.

Сред обсъжданите проекти беше и подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и запазване на еврейското наследство.

Екатерина Захариева и Ине Сьорайде обсъдиха и казусите с децата с българско гражданство, които са поставени под закрила от норвежките власти. България и Норвегия ще продължат работа в посока българските граждани да бъдат по-добре запознати със социалната система и системата за закрила на деца в Норвегия. Благодарение на добрата координация вече имаме положително решен казус по случай с деца с майка-българка.

Министрите бяха категорични, че двете страни гледат в една посока по международните въпроси, включително по Брекзит, регионална сигурност, сътрудничество в рамките на НАТО и трансатлантическите отношения.

Захариева и Сьорайде обсъдиха и възможностите за сътрудничество в областта на икономиката. Сред перспективните области бяха откроени високите и информационните технологии.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Норвегия е в размер на 74.4 млн. евро. Вносът от Норвегия се е увеличил с 14% спрямо 2017 г. и възлиза на 35 млн. евро.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още