Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция ще дадат възможност на региона да се снабдяват с газ от целия свят

Политика

Захариева: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция ще дадат възможност на региона да се снабдяват с газ от целия свят

Захариева: Балкански поток и интерконектора с Гърция ще дадат възможност на региона да се снабдяват с газ от целия свят - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът е в Будапеща и разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарският й колега - министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто, отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство в Будапеща. Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, включително енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани.

Екатерина Захариева е на официално посещение в Будапеща по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

По време на визитата една от основните теми на разговори бе енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. “Енергийните проекти на българското правителство целят диверсификация на източниците и маршрутите. „Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят”, посочи първият ни дипломат.

За Унгария е изключително важно изграждането на газовия хъб “Балкан” и „Балкански поток“, включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис“, изтъкна от своя страна и министър Сиярто.

“Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия “, уточни унгарският външен министър.

Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя отбеляза колко е било важно осигуряването на “зелен коридор” за българските граждани и за бизнеса в началото на първата вълна от коронавируса, когато европейските сухопътни граници бяха внезапно затворени.

„Трябва да работим заедно, за да избегнем второ затваряне, тъй като икономиките ни няма да издържат“, коментира външният ни министър, а унгарският й колега се съгласи с думите й.

“България винаги е разглеждала Унгария като свой дългогодишен приятел не само заради географската ни близост, но и заради споделените ценности и мироглед, които изповядваме, като партньори в европейското семейство и НАТО“ допълни министър Захариева. По думите й днес българското малцинство е едно от официално признатите в Унгария и тя благодари на унгарската държава за грижите и топлото отношение, които винаги е проявявала към българите.

“Българската общност в Унгария има огромен принос към нашето общество, представена е и в парламента. Радвам се, че днес отбелязваме Деня на българо-унгарското правителство. Правителството подпомага редовно вашата общност, включително финансово”, подчерта в отговор министър Сиярто. Унгария отпуска и 140 млн. евро кредитна линия за съвместни бизнес проекти.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

Захариева подписва Меморандум за разбирателство Захариева подписва Меморандум за разбирателство

По-късно Екатерина Захариева награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни.  Това са г-н Димитър Танев, председател на Българското дружество в Унгария, г-н Симеон Варга, член на унгарския Парламент и застъпник на българското малцинство, г-н Ганчо Мусев, председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, г-жа Светла Кьосева, дългогодишен директор на училището за български език в Будапеща, и г-н Михаил Кочич, ръководител и преподавател на катедра славянистика в университета в Сегед.

Българският външен министър откри и изложба на открито, представяща буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин.

“Надявам се експозицията да обогати представите на унгарската общественост за България, нейната култура и история”, посочи министър Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Анастас #

Гарантирано от ГЕРБ-СДС !!!

За ужас на Отрепките от:

БСП - ДСБ - ДеБъ - АБВ и
Кюстендилската Пача - Made for Bojkov & Oresharskiii

(културно масово разяснителни обобщително)
.
19.10.2020 19:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети