Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: Мониторинг на съдебната ни реформа няма

Политика

Екатерина Захариева: Мониторинг на съдебната ни реформа няма

Екатерина Захариева: Мониторинг на съдебната ни реформа няма - Tribune.bg
Снимка:

Очакваме финално решение на ЕК

Относно Мониторинговия механизъм на съдебната реформа вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева се позова на доклад на Европейската комисия /ЕК/, който цитира – „България изпълни изискванията, тук няма нищо ново“. По думите на Захариева Съветът на Европа също е изразил своето мнение и страните приветстват напредъка на България.

„Де факто нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни, писмени или каквито да е било други. Ние не изпращаме информация. Европейската комисия трябва да приключи процедурата и да вземе формално решение“, коментира вицепремиерът.

„Твърдо вярвам, че стремежът на България към утвърждаване на върховенството на закона започна много преди създаването на Механизма за сътрудничество и оценка. Твърдо вярвам, че този стремеж трябва да бъде приоритет на управлението на страната, независимо дали съществува този механизъм или не. Реформите трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани. Не бива да бъде налаган само отвън“, смята Захариева.

Екатерина Захариева допълни, че България последователно подкрепя създаването на Общ хоризонтален механизъм за наблюдение и дебатът тече в Европейския парламент, който е приел много резолюции по тази тема.

„Ще бъде превантивен, а не със задължителен характер. Първите доклади по него се очакват септември или октомври. Започнаха консултации. Реформата е процес. МС прие националната стратегия за изменение на Наказателния кодекс, работи се за ефективно наказателно производство и т.н. Тази позитивна оценка ни кара да продължим работа“, увери Захариева.

По повод корупционните скандали у нас вицепремиерът е категорична, че те няма да повлияят на решението на ЕК. „Не съм чула компетентните органи да не са взели отношение по корупционните скандали у нас, създадени от хора с множество престъпления. Да, не са доказани. Не считам, че могат да повлияят на финалното решение на Комисията“, убедена е Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати