Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: Опитът за компромисно предложение за РСМ вече е публична тайна в Брюксел

Политика

Екатерина Захариева: Опитът за компромисно предложение за РСМ вече е публична тайна в Брюксел

Екатерина Захариева: Опитът за компромисно предложение за РСМ вече е публична тайна в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

За съжаление предложението отново не отговаря на рамковата позиция на България, пише Захариева

Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева публикува на своята страница във Фейсбук становище относно развитието на преговорите между София и Скопие за присъединяване на РСМ към Европейския съюз.

„В София пристигат португалският външен министър Аугущо Сантуш Силва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.  И двамата са мои приятели и колеги, с които работихме интензивно през последните месеци. Целта на посещението е ясна - президентът Радев и правителството му да одобрят преговорната рамка с Република Северна Македония, за да може страната да проведе първата си междуправителствена конференция и де факто да започне същинските преговори за членство в ЕС.

Опитът за компромисно предложение вече е публична тайна в Брюксел и циркулира свободно в коридорите на Комисията и Съвета, както и в европейските столици. С него се запознах и аз и затова си позволявам и да го коментирам в аванс.

За съжаление предложението отново не отговаря на рамковата позиция на България, приета от правителството и одобрена единодушно от парламента, тъй като с него не получаваме никакви гаранции, че нашите съседи ще прегърнат европейските ценности.

Имаме ли гаранции, че ще спре антибългарската кампания в Скопие? Че в РСМ вече няма да преследват своите граждани с българско самосъзнание? Че няма да спират български книги на границата? Че няма да пречат на българските инвеститори? Че ще излъчват българска телевизия? Че ще спрат черния пиар срещу България в цяла Европа? Аз не видях тези гаранции.

С интерес ще следя разговорите. За пореден път благодаря на министър Силва и комисаря Вархей за отговорното поведение. Българската дипломатическа служба под мое ръководство също бе посветена на разширяването на Съюза, но винаги сме подчертавали, че това не трябва да става за сметка на една държава членка. Ние признаваме правото на самоопределение на гражданите на РСМ и правото им да наричат езика си, както пожелаят, но е редно и те да признаят общото ни минало. Само така ще може да продължим заедно напред“, пише бившият първи дипломат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети