Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: Механизмът за сътрудничество и проверка помогна за напредъка на България

Политика

Екатерина Захариева: Механизмът за сътрудничество и проверка помогна за напредъка на България

Екатерина Захариева: Механизмът за сътрудничество и проверка помогна за напредъка на България - Tribune.bg
Снимка:

Всеки има право да изрази позиция, но нека не пречи на останалите, призова външният министър

Механизмът за сътрудничество и проверка ни помогна изключително много. Той изигра ключова и положителна роля.Така министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира доклада на ЕК по Механизма, който вчера отчете сериозен напредък за България. Според ЕК през последната година България е положила усилия да изпълни препоръките от доклада от януари 2017 г. Критериите, които ЕК обяви за затворени, са независимост на съдебната система, законодателна рамка и организирана престъпност.

С председателство на Съвета на ЕС доказахме, че искаме да носим отговорност. Всичко, направено за една година, е отчетено в доклада, коментира Захариева пред NOVA телевизия. Тя подчерта, че реформата не се прави за доклада, а за самата държава и граждани.

Захариева коментира и протестите. „Всеки има право да изразява позиция“, заяви тя. И призова да не се нагнетява и провокира напрежение. „Нека не провокираме ситуацията и да не нарушаваме закона, като блокираме пътни артерии“, каза тя. Захариева сподели, че чува и получава сигнали от много недоволни граждани, които не могат да се приберат в домовете си, защото има блокирани пътища.

Целта на правителството е четиригодишен мандат и ние имаме такава програма, каза външният министър.

"Голяма е разликата в ситуацията от 2013 година и сега. Не може да се прави аналогия. Очевидно много им се иска на опозицията да се получи аналогия със ситуацията при протестите за високите сметки за ток. Тогава протестите в началото бяха спонтанно възникнали, след което, разбира се, подстрекавани с провокации към насилие и организирани агитки, които доведоха до насилие, но както виждате органите на реда правят всичко възможно да не се стигне до това", подчерта тя.

Цените на горивата паднаха. Доходите нарастват по-бързо от цените. Винаги, когато има аргументирано мнение против някоя наредба, ние сме готови на диалог, заяви Захариев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети