Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: Механизмът за сътрудничество и проверка помогна за напредъка на България

Политика

Екатерина Захариева: Механизмът за сътрудничество и проверка помогна за напредъка на България

Снимка:

Всеки има право да изрази позиция, но нека не пречи на останалите, призова външният министър

Механизмът за сътрудничество и проверка ни помогна изключително много. Той изигра ключова и положителна роля.Така министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира доклада на ЕК по Механизма, който вчера отчете сериозен напредък за България. Според ЕК през последната година България е положила усилия да изпълни препоръките от доклада от януари 2017 г. Критериите, които ЕК обяви за затворени, са независимост на съдебната система, законодателна рамка и организирана престъпност.

С председателство на Съвета на ЕС доказахме, че искаме да носим отговорност. Всичко, направено за една година, е отчетено в доклада, коментира Захариева пред NOVA телевизия. Тя подчерта, че реформата не се прави за доклада, а за самата държава и граждани.

Захариева коментира и протестите. „Всеки има право да изразява позиция“, заяви тя. И призова да не се нагнетява и провокира напрежение. „Нека не провокираме ситуацията и да не нарушаваме закона, като блокираме пътни артерии“, каза тя. Захариева сподели, че чува и получава сигнали от много недоволни граждани, които не могат да се приберат в домовете си, защото има блокирани пътища.

Целта на правителството е четиригодишен мандат и ние имаме такава програма, каза външният министър.

"Голяма е разликата в ситуацията от 2013 година и сега. Не може да се прави аналогия. Очевидно много им се иска на опозицията да се получи аналогия със ситуацията при протестите за високите сметки за ток. Тогава протестите в началото бяха спонтанно възникнали, след което, разбира се, подстрекавани с провокации към насилие и организирани агитки, които доведоха до насилие, но както виждате органите на реда правят всичко възможно да не се стигне до това", подчерта тя.

Цените на горивата паднаха. Доходите нарастват по-бързо от цените. Винаги, когато има аргументирано мнение против някоя наредба, ние сме готови на диалог, заяви Захариев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още