Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екоминистърът към „зелените": Заставам зад закона за биоразнообразието, който съм внесъл

Политика

Екоминистърът към „зелените": Заставам зад закона за биоразнообразието, който съм внесъл

Екоминистърът към зелените: Заставам зад закона за биоразнообразието, който съм внесъл - Tribune.bg
Снимка:

В противен случай държавата ни ще претърпи големи санкции, предупреди Емил Димитров

„На 90 процента съм се съобразил с исканията на „зелените“", изтъкна министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова тв по повод недоволството на НПО-та и политически партии срещу Закона за биоразнообразието. Екоминистърът припомни, че още с влизането в министерството е обяснил, че ако този закон не се приеме, страната ни ще получи санкции.

"Съобразил съм се с всички европейски изисквания, внесен е в оразян вариант, но без който не може. Бият се зелени, които един ден са зелени, после са червени. Аз дали харесвам или не харесвам, няма значение. Харесвам това, което съм внесъл в Министерски съвет. Стоя зад текстовете, които съм внесъл аз", допълни министър Димитров.

Според него се недоволства „за нещо, което е правено 20 години“, тъй като законът се чака от 2007 година, а ако не се приеме ще има големи санкции за България.

За строежа в Алепу, Димитров коментира, че е спрян от ДНСК. "Те искат да пишем актове, за да може после министерството да бъде осъдено. То е спряно строителството, какво повече трябва да има", възмути се екоминистърът.

За пътеките на Седемте рилски езера, Димитров бе категоричен, че е против багерите, но трябва да има обособени пътеки, за да не се нарушава природата. "Факт е, че трябва да получат санкции, но трябва ли да се спре всичко. Там трябва да се направи база на спасителите, те го искат, защото нямат време докато се качат и казват, че събират трупове. Багер там няма място и когато е правен проекта не пише с багер и ще бъде наложена най-тежката санкция", посочи министърът на околната среда.

Относно проблема с незаконните сметища министър Димитров напомни, че е имало сметище до всяко населено място и са дадени огромни средства за регионални депа, които са ги напълнили за 6-7 години, а е трябвало да издържат 15 години. „Понеже му е скъпо да ходи в регионалното сметище си го хвърля в едно дере и после искат държавата да ги чисти“, заяви екоминистърът и припомни случаят от преди дни, когато са хванали поредното незаконно сметище.

"Тоновете отпадъци намерени в Червен бряг са на държавна собственост и сега държавата ще плати, за да ги извози на регламентирана площадка. Нямаме сметище, което да е открито и да няма наложена санкция. Но не може едно министерство, което няма разследващи функции да търси сметищата. А върховни прокурори цял ден стояха на пека и описваха тоновете боклук край Червен бряг", възмути се екоминистърът.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НПО, протести

Коментари (8)

Фани Абе дори и със 100 процента от исканията им да се съобразиш, те пак ще са недоволни. На крива ракета, космосът й пречи.
08.07.2020 12:39 / Отговор
Калоян Точно. Недоволството им обаче свършва когато някой им бутне зелени парички.
08.07.2020 14:22
Антон Проблем е, че по този начин министър Емил Димитров застава срещу корпоративните интереси на подсъдимият олигарх Иво Прокопиев, който реално седи зад "зелените" и Тома Белев! Съответно ще трябва да си понесе "спонтанните" протести на българските "еколози"!
08.07.2020 15:24 / Отговор
Петър Зелените мислят само за пари, затова не трябва да ги слушат!
08.07.2020 21:44 / Отговор
Вили Зелените много буйстват, ама по команда обикновено…
08.07.2020 23:06 / Отговор
Васко Шубе ги е, че промените в закона ще им орежат опциите за рекет до голяма степен
09.07.2020 20:33 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети