Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Димитров: България е герой, че залови контейнерите с отпадъци и ги върна обратно

Политика

Емил Димитров: България е герой, че залови контейнерите с отпадъци и ги върна обратно

Емил Димитров: България е герой, че залови контейнерите с отпадъци и ги върна обратно - Tribune.bg
Снимка:

Екоминистърът определи като напълно навременна идеята на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда

„Приемам предложението на ГЕРБ в Закона за опазване на околната среда като напълно навременно“, коментира в кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров относно законодателната инициатива на ГЕРБ за въвеждане в закона на задължителна екооценка при инсталациите за горене на отпадъци. Според него в рамките на разрешеното до момента експериментално горене на отпадъци в срок до 6 месеца се правят и грешки.

„Представете си, че искам да горя нещо експериментално, което после замърси целия град. Добре, след като се разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването. Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, изтъкна екоминистърът.

Той допълни, че вече има много предложения от депутатите за промяна в Закона за опазването на околната среда.

„Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения“, допълни Димитров.

Той призна, че законодателят е изправен пред дилемата, че когато се иска дълбок ОВОС, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.

На въпрос на Tribune.bg относно предупрежденията на евродепутата Искра Михайлова, че страната ни може да понесе санкции за лошо управление на отпадъците поради заловените контейнери с италиански боклук, Емил Димитров е категоричен, че страната ни заслужава похвала от Брюксел.

„България е герой, че залови и не допусна контейнери с отпадъци и ги върна обратно. Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, уточни министърът и посочи, че в момента на Апенините се провежда мащабно разследване от карабинерите.

Екоминистърът поясни, че дава този пример поради факта, че ако някъде нещо се появи не е виновна страната, която го е разкрила и върнала, а тази, която го е изпратила.

„В случая с контейнерите в България ние ги заловихме и ги върнахме. На някой му изнася да вдига напрежение и казва, че България ще е виновна за това, че чужди контейнери са отишли в България и те са ги върнали", допълни още Димитров.

Министърът на околната среда обърна внимание, че има Национален център, който следи и контролира.

„Може след една-две седмици от този център да махаме на кораба как си отива с поредната порция контейнери, за които сме написали съответните нотификации до страната изпращач", обясни още Димитров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети