Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Димитров: България е герой, че залови контейнерите с отпадъци и ги върна обратно

Политика

Емил Димитров: България е герой, че залови контейнерите с отпадъци и ги върна обратно

Снимка:

Екоминистърът определи като напълно навременна идеята на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда

„Приемам предложението на ГЕРБ в Закона за опазване на околната среда като напълно навременно“, коментира в кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров относно законодателната инициатива на ГЕРБ за въвеждане в закона на задължителна екооценка при инсталациите за горене на отпадъци. Според него в рамките на разрешеното до момента експериментално горене на отпадъци в срок до 6 месеца се правят и грешки.

„Представете си, че искам да горя нещо експериментално, което после замърси целия град. Добре, след като се разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването. Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, изтъкна екоминистърът.

Той допълни, че вече има много предложения от депутатите за промяна в Закона за опазването на околната среда.

„Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения“, допълни Димитров.

Той призна, че законодателят е изправен пред дилемата, че когато се иска дълбок ОВОС, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.

На въпрос на Tribune.bg относно предупрежденията на евродепутата Искра Михайлова, че страната ни може да понесе санкции за лошо управление на отпадъците поради заловените контейнери с италиански боклук, Емил Димитров е категоричен, че страната ни заслужава похвала от Брюксел.

„България е герой, че залови и не допусна контейнери с отпадъци и ги върна обратно. Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, уточни министърът и посочи, че в момента на Апенините се провежда мащабно разследване от карабинерите.

Екоминистърът поясни, че дава този пример поради факта, че ако някъде нещо се появи не е виновна страната, която го е разкрила и върнала, а тази, която го е изпратила.

„В случая с контейнерите в България ние ги заловихме и ги върнахме. На някой му изнася да вдига напрежение и казва, че България ще е виновна за това, че чужди контейнери са отишли в България и те са ги върнали", допълни още Димитров.

Министърът на околната среда обърна внимание, че има Национален център, който следи и контролира.

„Може след една-две седмици от този център да махаме на кораба как си отива с поредната порция контейнери, за които сме написали съответните нотификации до страната изпращач", обясни още Димитров.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив