Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екоминистърът: В Бургас ще се случи Перник 2

Политика

Екоминистърът: В Бургас ще се случи Перник 2

Екоминистърът: В Бургас ще се случи Перник 2 - Tribune.bg
Снимка:

При бездействие на администрацията той прогнозира водни бунтове през 2021 г.

В Бургас ще се случи Перник 2, предупреди министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му, ако не завали, град Бургас и Южното Черноморие ще останат без питейна вода.

„Ще станат два пъти по-привлекателна дестинация. Освен прочутата по Нови Искър кал, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал“, пошегува се Димитров като допълни, че със салове от язовира до Бургас ще се точи вода и ще се праща в града.

МОСВ пише 10 пъти отчети и провежда по въпроса два консултативни съвети по водите.

„Какво мислите, че стана в резултат на тези 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, предавания, публикации - нищо. Нула. Няма забит един пирон, ако има - покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод“, коментира още министърът.

Той е разочарован, че на предупрежденията за безводие не е реагирал никой - областни ръководства, кметове, партиен елит.

„Бургас се приближава до водна криза, България се управлява от пиарите, МРРБ и МЗХГ воюват помежду си, кметът на Бургас заема особено място на зрител“, заяви екоминистърът.

Той поясни, че цяло лято чака един пиар в кабинета да реши кога ще е подходящият момент за първа копка.

„Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и заместник-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза“, изтъкна министър Димитров.

За него е особено непонятно защо кметът на Бургас е само зрител на създалата се критична ситуация.

„Къде е моят проблем. Имаме 52 национално значими богатства - язовири. Те са обществени. Щом започват изборите, всеки започва да се присъединява, всеки почва да използва политически натиск, всеки почва да ги съсипва“, подчерта Емил Димитров.

Той бе категоричен, че догодина ще има водна криза в земеделието и трети път избори.

„Дошъл съм при депутатите да им се моля за съдействие“, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров като предложи по двама народни представители от парламентарна група да посетят екоминистерството и да бъдат запознати със ситуацията с водния ресурс на страната.

„Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори, един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността на земеделците е 40 - 45 % към днешна дата. Нямам телефона на Господ и не знам кога ще вали“, констатира министърът в заключение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати