Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екоминистърът: Всички язовири в страната са пълни

Политика

Екоминистърът: Всички язовири в страната са пълни

Екоминистърът: Всички язовири в страната са пълни - Tribune.bg
Снимка:

Емил Димитров обясни има ли опасност от преливане заради снега

В момента всички язовири в страната са пълни. Водата е достатъчно за цялата година, като ще има и за следващата, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Празният през 2020 г. язовир „Копринка” сега е пълен на около 60-65%. Тази година нито земеделците, нито енергийните язовири, нито питейно-битовите, могат да имат криза. Всичките са пълни, това беше моят ангажимент към премиера”, уточни Димитров. Министърът допълни, че язовирите миналата година са били запълнени на 25 - 30%. През настоящата обаче са на 85-90%.

„Валежите са само с 12 на сто повече. Причината е следната - икономисахме вода, намалихме загубите, а същевременно спряхме няколко ВЕЦ-а”, уточни Димитров. Той коментира, че сега, когато идва снеготопенето, се изпускат част от язовирите.

„Никой с канче, лейка или кофа не пълни язовирите. Те се пълнят само от дъжд и сняг. Да са по-пълни е благодарение на усилията миналата година. Сега, когато идва снеготопенето, изпускаме част от тях, но много внимаваме, за да може като дойде водата да ги донапълним. Изпускаме постоянно „Панчарево“, „Среченска бара“, „Йовковица“, „Пчелина“, „Боровица“. „Копринка“ и „Жребчево“ са пълни на около 70%“, коментира Димитров.

Той заяви още, че ако премиер е отново Борисов, няма проблем отново да бъде министър, но за другите може би трябва да си помисля.  Попитан какво ще работи, когато му свърши мандата, Димитров отговори, че ще си почива и ще се отдаде на семейството си. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати