Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Димитров: Няма да бъда екологична бухалка, ДПС и „Да България“ да не се опитват да ползват МОСВ

Политика

Емил Димитров: Няма да бъда екологична бухалка, ДПС и „Да България“ да не се опитват да ползват МОСВ

Емил Димитров: Няма да бъда екологична бухалка, ДПС и Да България да не се опитват да ползват МОСВ - Tribune.bg
Снимка:

Екоминистерството не е установило отвеждане на отпадни води на Буджака

„Няма да бъда ничия екологична бухалка, моля ДПС и „Да България“ да не се опитват да ползват МОСВ за свои цели. Явно изборната кампания започна. „Да България“ акостираха на плажа в Росенец. Какво постигнаха – шум, рейтинг и електорат.“ Това заяви на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Днес ДПС ни пита за защитена местност в политиката. Николов, Прокопиев, къде живеели. Защо не акостирахте и вие с една лодка. Воювате помежду си за пред хората и взаимно си оправяте рейтингите и си правите кампания с безплатно ефирно време“, допълни Димитров.

РИОСВ съвместно с Община Созопол е направила проверка на информацията за изливането на фекални води към морето от вили в местността „Буджака“ на 12 февруари 2020 г. и не са установени такива води, посочи на парламентарен контрол министърът.

Министър Димитров припомни, че защитената местност "Колокита" е обявена със заповед от 16 юни 1970 г.

„Защитената територия обхваща част от полуостров Буджака, като сърцевинната част на полуострова е извън нея. Със заповедта за обявяване не се допуска извършването на строителство, като е уточнено, че строителството и благоустрояването на защитената зона, ще се разреши с разработването на цялостен благоустройствен проект за тази част от южното Черноморско крайбрежие. В тази връзка със заповед от 11 юли 2001 г. на министъра на околната среда и водите е утвърден план за управление на защитена местност Колокита. В цитирания план за управление са въведени две функционални зони. Зона 1, състояща се от скални образувания и фиорди. В тази зона не се допускат никакви дейности. Зона 2 е обособена като вилна зона. Зоната е формирана като буферна охрана на зона 1, целяща недопускане на вредни въздействия", уточни екоминистърът. По думите му строителството на вилни сгради не може да увреди предмета на опазване на защитената местност.

При евентуално увреждане на скалните образувания и фиорди от страна на МОСВ, респективно РИОСВ - Бургас незабавно уведомяваме Прокуратурата. В случай, че нарушенията не представляват престъпления, се предприемат предвидените в законодателството административно-наказателни сделки", увери министърът. Той разясни, че битови, фекални и отпадъчни води се отвеждат в района на канализационната мрежа на Созопол, а за друга част от сградите тези води се събират в резервоари и със специализиран транспорт се довеждат до най-близките пречиствателни станции.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Duo кво да праиш като шефчетата им са един дол дренки
01.03.2021 13:46 / Отговор
Асен Да, България това им в същността, да ползват другите и всичко да е на аванта.
01.03.2021 19:04 / Отговор
Филип Кадрите на Дай България са специализирани в спекулациите от години. От тях не може да се очаква нищо по-различно.
02.03.2021 09:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати