Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екоминистрът: Инфраструктурата у нас не е адекватна на климата

Политика

Екоминистрът: Инфраструктурата у нас не е адекватна на климата

Екоминистрът: Инфраструктурата у нас не е адекватна на климата - Tribune.bg
Снимка:

„Българската инфраструктура не е адекватна на нашия климат. А климатичните промени значат по-висок риск от екстремни явления. Можем да очакваме в бъдеще по-сериозни и по-чести валежи“. Това каза по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него реакцията от страна на правителството вчера е била навременна и адекватна.

„Заместник министър на околната среда и премиера веднага отпътуваха на място. Реакцията на държавата беше мигновена и навременна. Преди да бъде завършен анализът, бих се въздържал от обвинения. Става дума за комплекс от фактори - голямо количество валежи, реакция към предупрежденията, както и застрояванетo“, обясни той.

По думите му България не финансира достатъчно научните изследвания.

„За да бъдат развити проучванията, трябва да бъдат осигурени финансово. Има технологични въпроси, които да бъдат решени, за да може да има по-точно установяване на риска от наводнения. Плановете за управление на риска от наводнения се съставят въз основата на модели, които трябва да се усъвършенстват. Според анализите ни конкретната територия в Царево е ограничена и трябва да се вкарат нови данни в математическия модел, за да бъде по-адекватно“, коментира министърът.

И допълни, че плановете разчитат на исторически данни. „Планът за риск от наводнения е базиран на период 2011-2019 г. Трябва да се промени това, да се включат климатичните промени, както и периодите да са максимално дълги“, смята Попов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети