Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически

Политика

Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически

Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически - Tribune.bg
Снимка:

Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск, каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров

„Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура". Това заяви пред NOVA бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По думите му никъде не е забранено институциите, които официално подкрепиха Гешев, да изразят мнението си за работата с него. "Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС", каза още проф. Киров.

"Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. По отношение на мотивите – виждате, че те се концентрират в три направления. На първо място - че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване за процедурата няма. Нито Конституцията, нито Законът за съдебната власт изискват да има две или повече номинации. Не виждам с какво е нарушена Конституцията", категоричен бе проф. Киров.

А в петък се очаква Висшият съдебен съвет да вземе отношение по казуса. По Конституция президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС. Кадровиците на Темида вече заявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише указ за назначаването му.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати