Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Експерт: Машинното гласуване е излишен разход на енергия

Политика

Експерт: Машинното гласуване е излишен разход на енергия

Експерт: Машинното гласуване е излишен разход на енергия - Tribune.bg
Снимка:

Предсрочни избори няма да има – такова очакване изрази пред bTV членът на ЦИК и изборен експерт Димитър Димитров. Според него се внушава на обществото, че машинното гласуване е по-добро от хартиения му аналог.

Той коментира поправките в изборните протоколи, за които лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова твърди, че са знак за манипулации. По думите му грешки се допускат, но при предаването на изборните книжа те се изчистват.

Димитров заяви, че при машинното гласуване също е възможно да се допускат грешки. „Това, което излиза като протокол – една голяма и дълга лента като касова бележка, в която машината отразява числата, свързани с избора на всеки един, който е гласувал. От там нататък тя трябва да бъде пренесена в този си вид (данните да се запишат в протокол). Тази лента не е изборен резултат. Резултат е протоколът, който е подписан от всички членове на СИК“, обясни Димитров.

Изборният експерт предупреди, че в многомандатните райони лентата от машината ще бъде много дълга и данните от нея трябва много внимателно да се пренасят в изборните протоколи.

„Машината не дава краен резултат. Тя дава – 2 гласа за единия кандидат, три преференции и т.н. Вариантът, който се внушава е сеене на невежество. Аз винаги съм бил против машинното гласуване – това е излишен разход на енергия. Ако една партия иска да управлява, все едно коя е тя, трябва да има 11 хил. доверени члена, които да изпрати във въпросните комисии (СИК). Ако представителите им са некомпетентни, как тогава имат претенции да управляват цялата държава?“, каза Димитров.

Според него трябва да се помисли и за възрастното население на страната, което би се затруднило да упражни вота си машинно. Той допълни, че машината не позволява подаването на недействителна бюлетина.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Българин НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН СЪС ВАС!!! ТАЗИ МАНОЛОВА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ Е ПОСЛЕДНАТА И НЕКОМПЕТЕНТНА ПРИЩЯВКА!!!
ТОВА Е ИЗЛИШЕН РАЗХОД ЗА ДЪРЖАВАТА И МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА МНОГО ЛЕСНО!!!
ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ НЯМАТ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ,ТЪПАТА МАЯ МАНОЛОВА КОЯТО Е " ЕКСПЕРТ" ПО ИНТРИГИ И МАНИПУЛАЦИИ ЛИ ЗНАЕ НАЙ МНОГО???
21.09.2020 19:49 / Отговор
кесо Експертите са напълно наясно каква скъпа глупост е машинното гласуване, но безмозъчните идиоти излезли по улиците и площадите повтарят като папагали внушенията на червените кукловоди и техните пионки назначени за "водачи на революцията". Но не по-малка е и отговорността на управляващите, които за да избегнат конфронтацията с червените превратаджии са готови да похарчат 50 млн. за да си откупят глътка спокойствие. Само че така не става, хората няма да им простят този неоправдан разход и проявеното политическо малодушие.
21.09.2020 20:10 / Отговор
Тартаковер Освен този "експерт" има още един експерт, който със сигурност ще доразвие тези "експертизи", ще добави още и от свое име. Името му е проф. Михаил Константинов, той освен това е експерт и в останалите сфери на заобикалящия ни свят, има крайно, точно и категорично мнение по всичко! Струва ми се че няма нужда от повече разсъждения по този въпрос !
Обаче има един въпрос, на който все по-трудно мога да си дам отговор. За чий х-й депутатите от ГЕРБ, заедно с присъдружните си сателити, приеха като задължително и единствено машинното гласуване? Гласуваха го, записаха го, узакониха го. Дали тогава са осъзнавали, че след немного време ще им се появи просветление, което да ги завърти и блъсне разсъжденията им в друга посока?
21.09.2020 22:23 / Отговор
Машинното гласуване-ОПОРНАТА ТОЧКА, с която ще се оправдават нещастните русофили след поредната загуба на изборите.
21.09.2020 22:36 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети