Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Експортът на оръжия за Украйна скочил 107 пъти, докато Нинова била вицепремиер

Политика

Експортът на оръжия за Украйна скочил 107 пъти, докато Нинова била вицепремиер

Експортът на оръжия за Украйна скочил 107 пъти, докато Нинова била вицепремиер - Tribune.bg
Снимка:

И един патрон за Украйна не е тръгнал от български производител. Думите са изречени от соцшефката Корнелия Нинова през м. май 2022 г., докато тя е вицепремиер и икономически министър, а като такъв оглавява и комисията за експорт на оръжия. Сайтът Lupa.bg цитира документи с конкретни факти за износа на боеприпаси по време на мандата й, който оспорва всяка буква от въпросното изречение и разкрива невероятен ръст на експорта на снаряди за две държави - довел България до върха на европейската класация за индустриален напредък през годината. Става въпрос за съседна Румъния и Полша. Именно през тях минава и голяма част изобщо от снабдяването на Киев с оръжия за отбрана от руския агресор. 

"Парламентът одобри предоставянето на военна помощ за Украйна съгласно поверителен списък с имущество. Различни служебни министри съобщиха публично, че се касае за „леко стрелково оръжие и някои боеприпаси“.

Според експерти зад това общо описание най-вероятно стоят артилерийски боеприпаси с калибър от 60мм до 152мм (масово използвани в боевете сега), чиито срок на годност изтича в близките 2-3 години и трябва да се плаща за утилизацията им, защото наличните запаси надхвърлят количествата за ежегодни учения.

Допълнително за „пълнеж“ сигурно има и ненужни автомати тип "Калашников", като стойността на всичко това едва ли надхвърля няколко милиона лева", пишат запознати със съдържанието на документацията в секретното деловодство на НС. 

Какво се случва обаче, докато Нинова е министър на икономиката? 

През цялата 2021 г. разрешеният износ на оръжия, боеприпаси и други продукти, свързани с отбраната за Полша и Румъния, е на стойност 12,19 млн. евро.

За сравнение само за първите 6 месеца на 2022 г., когато Нинова е министър на икономиката, одобрените от ръководеното от нея ведомство и в последствие издадени разрешения за износ за тези 2 държави са в размер на колосалните 1,287 млрд. евро, сочи информация в документа. 

"Разликата между милиони и милиарди е фрапантна, а елементарната калкулация показва, че само за половин година при управлението на Корнелия Нинова повереното ѝ министерство е одобрило износ на оръжие за Полша и Румъния на стойност 107 пъти повече отколкото за цялата предходна година", разкриват запознати с модела й. 

Според тях тези данни отвеждат към въпроса - дали Нинова е знаела за това увеличение на експорта и ако отговорът е да, то къде е мислела, че отиват бойните единици по тези търговски споразумение с Полша и Румъния?

Пита се още и дали не става въпрос за умишлено укриване на информация от българското общество. "Или пък е смятала, че Полша и Румъния се въоръжават спешно „до зъби“, за да нападнат може би и те Украйна? Все много неудобни за нея въпроси, на които очакваме ясен и смислен отговор, а не политическо увъртане", настояват опонентите на соцшефката. 

Производството и търговията с оръжие, боеприпаси и други подобни са напълно законни дейности. Не съществуват нито международни, нито местни рестрикции за доставки към Украйна. Не случайно легалната дефиниция е продукти свързани с отбраната, т.е. за отбрана – изконно право на всяка суверенна страна, нападната от външен агресор.

Военно-промишленият комплекс у нас осигурява трудова заетост на десетки хиляди работници, а данъците които ще плати на държавния бюджет ще се ползват за изплащане на повишени пенсии, минимални работни заплати и други компенсации в условията на тежка инфлация, добавят още те. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети