Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Екзакта“: ГЕРБ влязоха в кампанията с близък резултат до БСП, сега са с 5% напред

Политика

„Екзакта“: ГЕРБ влязоха в кампанията с близък резултат до БСП, сега са с 5% напред

Екзакта: ГЕРБ влязоха в кампанията с близък резултат до БСП, сега са с 5% напред - Tribune.bg
Снимка:

Може да се очаква ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. Така те са с 5% пред червените. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп“.

Според агенцията може да се очаква ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден.

ГЕРБ получава подкрепа от 32,4% и така си гарантира 7 места в ЕП. За БСП биха гласували 27,3 на сто и така социалистите ще имат 6-ма евродепутати. 

Евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП. 

4 политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент, показва проучването. ДПС и ВМРО-БНД се очаква също да излъчат евродепутати. За движението биха гласували 13.3% и така те биха имали 3-ма представители в ЕП. 6.5% е подкрепата за ВМРО, което им гарантира един представител в Брюксел. 

Очаква се около 2 млн. Избиратели да отидат до урните на 26 май. Така избирателната активност ще е в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Платените подлоги Много се активизираха, пазят си властта със зъби нокти, както и големите придобивки, народът да мре.
23.05.2019 15:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети