Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Екзакта рисърч”: ГЕРБ - 23.7%, БСП – 20.1%

Политика

„Екзакта рисърч”: ГЕРБ - 23.7%, БСП – 20.1%

Екзакта рисърч: ГЕРБ - 23.7%, БСП – 20.1% - Tribune.bg
Снимка:

Най-одобрявани са министрите Дончев, Каракачанов и Кралев

Ако изборите бяха днес само 4 партии биха намерили място в Народното събрание. Това показва последното проучване на социолозите от „Екзакта рисърч”.

ГЕРБ запазват удобна преднина пред БСП. Управляващите са посочени от 23.7% от анкетираните. Следват социалистите с 20.1%. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 6.1%, а на ОП е 5.5%.

Доста под чертата остават Демократична България с около 2%. Воля, АБВ и РБ могат да се надяват на заветния 1%, който би им осигурил държавна субсидия.

Масово българите не желаят предсрочни избори. „Не“ на парламентарен вот в близките месеци са казали половината запитани, 19% изобщо нямат мнение по темата.

Като избиратели на ГЕРБ най-често се самоопределят хора на възраст между 40 и 60 години, както и жители на градовете областни центрове. Няма промени в традиционния профил на избирателите на БСП и на тези на ОП.

За нова партия през октомври биха гласували 39% от българите. Вторичният анализ показва, че една нова партия засега има електорален ресурс главно сред симпатизантите на извънпарламентарните формации.

По време на Българското европредседателство кабинетът и парламентът фокусираха към себе си високи обществени очаквания. Понастоящем ефектите на европредседателството отзвучават и вътрешните проблеми и неблагополучия влияят съществено върху обществените нагласи.

Политическото говорене и политическите действия на БСП радикализират левия електорат. Вече 91% от избирателите на БСП дават негативни оценки за работата на правителството. На другия полюс остават преценките на избирателите на ГЕРБ - 83% от тях одобряват работата на кабинета.

В подобна среда на яростно противопоставяне все по-трудно може да си пробие път някакво добро политическо решение (от когото и да идва), посочват анализаторите от „Екзакта“.

И през октомври Българската православна църква е институцията с най-висок рейтинг сред българите – одобряват я 50%. Армията и полицията заемат следващите места по одобрение. Понастоящем прокуратурата е одобрявана от 18%. Съдът запазва без промени своя рейтинг от началото на годината – 14% одобрение.

В настоящото изследване се регистрира спад на доверието към президента Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок. Той губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. В началото на октомври 60% от българите одобряват президента, а 28% не го одобряват. Критични настроения към президента има сред хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.

Най-одобряваните председатели на парламентарни групи остават Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, макар че губят по 2 процента одобрение за работата си през последните месеци. Одобрението им през октомври възлиза на съответно 28% и 26%, а неодобрението им е съизмеримо – около 60%.

Работата на националния омбудсман Мая Манолова е одобрявана от 67% от българите (с 5% по-малко в сравнение с април 2018 г.).

През октомври за пореден път рейтингът на премиера Бойко Борисов е по-висок от този на правителството. Министър-председателят е одобряван от 38% от българите, а неодобрението към работата му възлиза на 52%.

През октомври най-одобрявани са министрите: Томислав Дончев (с 37% одобрение), Красимир Карачанов (с 35% одобрение), Красен Кралев (с 33% одобрение), Лиляна Павлова (с 28% одобрение), Екатерина Захариева (с 28% одобрение) и Владислав Горанов (с 27% одобрение). В същото време, именно спрямо някои от водещите имена в Министерски съвет регистрираме и най-висок спад на одобрение. Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов губят между 6% и 8% одобрение.

Най-ниско одобрение регистрираме за министрите Емил Караниколов, Нено Димов и Румен Порожанов. Все още е рано да бъдат коментирани новите имена в кабинета.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Правителството което мисли за народа си, адмирации за него
12.10.2018 15:30 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати