Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Посланик Митрофанова: Отношенията с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне

Политика

Посланик Митрофанова: Отношенията с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне

Посланик Митрофанова: Отношенията с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне - Tribune.bg
Снимка:

Според нея скандалът в Чехия е бил да се изгони „Росатом“

В момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен. Това заяви в интервю за бТВ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Според нея в последните две години отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

„Ние приемаме избора на България - Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни. В момента Русия е подложена на много сериозен натиск, при това често - неоснователно“, каза тя.

Митрофанова коментира, че гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства.

„Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация“.

По темата със шпионския скандал с Чехия, Митрофанова каза, че въпросът отдавна бил затворен. 

„Имаше разбирателство, че това е нещастен случай, без човешка намеса - или детонация, или самозапалване. Защо отново избухна този скандал, още повече, че и чешкият президент каза, че са му носили документи и никога не е имало руска следа. В Чехия всичко всъщност стана доста банално - просто от обществената поръчка за строителството на атомна централа беше изгонен „Росатом“. Там веднага се появи „Уестингхаус“, която беше на ръба на фалита и затова американците се опитват да я пробутат във всички подобни проекти. Знаете ли, оръжейният пазар, особено когато става дума не за държави, а за частни фирми, е полукриминален бизнес. Затова са тези взривове. Не е само бизнес. В оръжейния бизнес има много правила, които не бива да се нарушават и той сериозно се контролира от страна на държавите, има много конвенции, забраняващи определени оръжия. Така че, първо трябва да се разследва и тогава да се правят изводи“, допълни Митрофанова.

За случая с отварянето на Сергей Скрипал, посланикът на Русия у нас поясни, че „никой не е искал да го трови“. Относно Навални тя заяви, че ѝ е станал симпатичен, когато се е кандидатирал за кмет на Москва през 2010 г. „Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават“, категорична бе посланик Митрофанова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати