Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ема Хопкинс: Правата на българите ще бъдат защитени след Брекзит

Политика

Ема Хопкинс: Правата на българите ще бъдат защитени след Брекзит

Ема Хопкинс: Правата на българите ще бъдат защитени след Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

От 1 януари 2021 г. вече влиза в сила нова имиграционна система

Брекзит вече е факт. За голяма част от сънародниците ни на Острова, включително и студентите, които учат там, нещата ще се запазят, поне до края на тази година. Това заяви посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс пред БНТ. От началото 2021 г. ще влязат в сила новите правила, които ще бъдат своевременно обявени, обясни посланикът.

„Не празнуваме, но и не страдаме заради Брекзит. Имаме положителна нагласа за бъдещето“, посочи Н. Пр. Ема Хопкинс.

Посланик Хопкинс заяви, че правата на българите ще бъдат защитени. До края на годината всеки наш сънародник може да се засели в Обединеното кралство както досега и ще имат право на статут на уседналост.

От 1 януари 2021 г. вече влиза в сила нова имиграционна система, според която престоят не може да е по-дълъг от 90 дни като турист.

„ 140 000 българи са се регистрирали за статут на уседналост или предварителен статут на уседналост. Това означава, че техният статут ще бъде защитен до живот. Те ще могат да работят, да имат достъп до системата на здравеопазване, както и досега“, обясни Хопкинс.

През следващите 11 месеца българите могат да дойдат и да се заселят в Обединеното кралство както досега. Във всеки един момент до края на тази година и те ще се възползват от всички разпоредби на споразумението за напускане.

10 500 британци са се регистрирали и искат да останат в България. Българското правителство помага за уреждане на правата им.

От 1 януари вече няма да се прилагат правилата за роуминг. Това ще зависи от различните оператори.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати