Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Димитров: Язовир „Студена“ разполага с вода за 10 месеца

Политика

Емил Димитров: Язовир „Студена“ разполага с вода за 10 месеца

Емил Димитров: Язовир Студена разполага с вода за 10 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Водопроводът от София е една изключително добра придобивка, смята екоминистърът

Язовир „Студена“ разполага с вода за 10 месеца, обяви на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Наличният обем на язовир „Студена“ към 21 май 2020 г. е 16 млн. 816 куб. м. вода, а обемът, който може да бъде ползван е 14 млн. 416 куб.м. За месец май са разрешени количества в размер на 466 хил. кубика вода от язовир „Студена“ и 806 хил. куб. м. - по водопровода от София“, уточни екоминистърът.

Министър Димитров увери, че водата, която се подава на Перник към днешна дата, е много повече от тази, която е подавана миналата година по същото време без режим - с близо 100-200 хил. куб. м. отгоре.

Подаваните количества се разпределят между язовир „Студена“ и новоизградения водопровод, като целта е той да подава много повече количества вода, за да се допълни язовир „Студена“ и да има за много по-дълго време.

„Към момента, ако ползването е около 1 млн. и 400 хил. кубика, към днешна дата има 17 млн. куб.м . в язовира, ако извадим мъртвия обем, имаме точно 14 млн. кубика вода, което означава, че ако ползваме само язовира към днешна дата ще имаме за 10 месеца“, посочи министърът. Той бе категоричен, че „Перник няма да носи вода на София“ и допълни, че именно поради тази причина водопроводът от София е една изключително добра придобивка за град Перник.

През март по тръбата от София са подадени 400 хил. кубика вода, а другата част е дошла от язовира, изтъкна министърът. Разчетите за всеки следващ месец до края на годината са Перник да получава по 800 хил. кубика от София, и останалите около 300-400 - от язовир „Студена“.

„Проблемът е, че през всичките години, от язовира е подаван 400 хил. кубика екологичен отток, който поради това, че съоръженията на централата са по точно определен начин направени в миналото, никога не е стигал до реката, а винаги е отивал в пречиствателната станция, оттам във водомерите и е платен. В момента, когато ние подаваме количества, каквито миналата година, се оказва, че Перник има липсващи количества, които е получавал всичките години, но не е заплащал на МОСВ. Към момента Перник, освен полагащите се от 800 до 1200 кубика на месец в различните години, различни количества, е ползвал и едни 400 хиляди кубика отгоре, който никога не е заплащал“, разкри екоминистърът.

По думите му това е проблем на контролните органи в лицето на МОСВ и Басейнова дирекция, която е упражнявала контрола и е трябвало да следи, както и на ВиК Перник.

„За тези 400 хил. кубика ще бъде съставен акт, ще си ги получите както другите години, но просто ще се знае какво е потреблението на Перник“, уточни още министър Димитров.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети