Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Димитров: На Бургас трябва резервно захранване от още два язовира

Политика

Емил Димитров: На Бургас трябва резервно захранване от още два язовира

Емил Димитров: На Бургас трябва резервно захранване от още два язовира - Tribune.bg
Снимка:

Екоминистърът не очаква страната ни да загуби евросредства по ОП "Околна среда"

Към Бургас трябва резервно захранване от още два язовира, посочи на заседанието на Комисията по околната среда и води екоминистър Емил Димитров, попитан за наличния обем водни количества в язовирите „Камчия“ и „Цонево“. По думите му няма да е добре в средата на следващото лято да се окажем пред водна криза по Черноморието.

Министър Димитров увери депутатите, че се е запознал с язовирите в цялата страна и цитира по този повод послание от късметче, което получил с кафето си - „Когато си жаден, е прекалено късно да копаеш кладенец“.

„В Перник малко късно започнахме да правим водопровода. Перничани пият вода и псуват властта, защото е твърде късно. Надявам се, същото да не стане с Бургас“, предупреди министърът на околната среда. Той уточни, че от месец февруари е наложено ограничение на водоползването от язовир „Камчия“.

„Какво сме направили? Направили сме разчет и ограничаваме всеки месец и се караме и с Варна, и с Бургас. Ние от март до октомври сме налагали намаления и ограничения на водоползването, за да издържи язовирът по-дълго време. Отделно всеки месец ние изпращаме една информация до Министерски съвет за състоянието на язовирите“, коментира екоминистърът. Той разясни на народните представители, че Съветът по водите също е взел решение за тези два язовира да се подходи с особено внимание.

„Сега преди няколко дни беше второто заседание. То гласува единодушно да предложа на Министерски съвет за двата язовира да бъдат отключени като резервно захранване за Бургас. Въз основа на всички тези действия направихме план от сега нататък какво може да се случи. Разбира се, че искам да дойде много дъжд“, допълни още министърът.

Емил Димитров се ангажира ведомството му да положи усилия страната ни да не загуби европейски средства по ос 1 от Оперативна програма „Околна среда“ за модернизация на мрежата на ВиК дружествата у нас.

„Малко се бавят. Ако ги питате, полагат всички усилия. Обидно е, когато си направил всичко, когато си им го предоставил, заради чуждо бездействие да се чувстваш виновен. Те са се подсигурили, ако не стане с европейски, ще стане с наши“, коментира стратегията на дружествата от ВиК сектора министър Емил Димитров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати