Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Арестът на Борисов е прецедент, ЕП да осъди задържането

Политика

Емил Радев: Арестът на Борисов е прецедент, ЕП да осъди задържането

Емил Радев: Арестът на Борисов е прецедент, ЕП да осъди задържането - Tribune.bg
Снимка:

Актът на незаконно задържане на опозиционен лидер трябва да бъде осъден и да няма повторение, както и да няма повторение на казусите с арести и притеснение на хора по време на изборите през 2021 г.Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев.

Няма да има гласуване и резолюция след обсъждането в ЕП, уточни той. Очакват се позициите на всички политически групи по темата.

Досега в ЕС не е имало незаконно задържане на лидер на най-голямата опозиционна партия, подчерта евродепутатът в предаването "Преди всички" и допълни, че подобен прецедент не бива да се повтаря. 

"Няма нищо политическо тук", така евродепутатът отвърна на критиките на ПП, че Европейският парламент се замесва в предизборната кампания у нас. По думите на Радев преди няколко месеца, когато е било инициирано искането за обсъждане на казуса с ареста на лидера на ГЕРБ, не е било ясно, че ще има избори.

Освен ареста на бившия премиер, Радев посочи и действията на МВР по места по време на изборите миналата година, включително съставянето на предупредителни протоколи и претърсвания.

"Тези антидемократични и навяващи спомени от бившия комунистически режим действия не трябва да се повтарят и трябва да бъдат осъдени."

"Кирил Петков се опита да въвлече и Европейската прокуратура в този незаконен арест. Недопустимо е по такъв начин да се замесва тази институция в политическите борби в която и да е държава членка."

Емил Радев посочи още, че когато е ставало дума за европейски проверки по времето на управлението на Борисов, мониторинговата група е действала много бързо, за разлика от сегашната ситуация. Той изтъкна, че когато става дума за върховенство на закона, двойният стандарт е недопустим.

"А сега вече 5 месеца мълчат. Мълчат и когато бяха представени експертизите по разследвания, от които се виждаше ясно, че снимките са манипулирани, от спалнята на г-н Борисов. И тук виждаме двойния стандарт."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети