Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Искаме да има край за дълговете на физическите лица

Политика

Емил Радев: Искаме да има край за дълговете на физическите лица

Снимка:

Искаме да има край за дълговете на физическите лица от частно правен характер, когато те вече няма как да ги плащат, посочи Емил Радев пред bTV по повод идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти за Закон за личния фалит.
„В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Човек, когато закъса икономически било то защото не може да си плати задълженията към банки, топлофикация или енергото, или някакъв друг тип задължения, даже когато бъде осъден и съдебен изпълнител разпродаде цялото му имущество, обикновено той остава да дължи още пари“, обясни Емил Радев.

По думите му в голяма част от случаите се вижда, че не стига разпродаването на имуществото, продължават да се трупат законови лихви, разноски, а с течение на годините вместо да намалява, дългът се увеличава.

„В България това може да продължи неограничен период от време, даже ако длъжникът почине, неговите наследници ще продължат да дължат. Това не може да продължава така за българските граждани, които видяхме, че в настоящата криза бяха много сериозно ударени със спадане на доходите“, отбеляза адвокатът.

Според него това означава, че ще се увеличат и изпълнителните дела, ще се увеличат и дълговете.

„Както държавата на десетата година се отказва от публичните задължения, защото има 10 годишна абсолютна давност за публичните задължения, така да въведем и 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, които не са търговци“, предложи Емил Радев.

„В 99% от случаите след 10 години вече няма какво да вземеш на тези хора. От там нататък те не могат да растат, нямат обозрим период от време, за да започнат на чисто, да градят семейната си икономика. Каквото са имали - взето им е”, посочи Емил Радев.

Според него, ако човек е длъжник не може да подпише и трудов договор, защото ще му направят запор на заплатата. Така, по думите на Радев, той е принуден да стане част от сивата икономика, не плаща данъци и осигуровки и това не добре нито за държавата, нито за длъжника.  


Коментари (2)

Дано Дано,от кога чакаме това спасение...толкова хора изгниха...поболяха се от притеснения,а кредитът става все по-огромен..безсмислена ситуация и за хората,и за икономиката...
03.07.2020 20:32 / Отговор
Гергана Гацева Това само в България го има. Чужденците са изумени от тази ситуация. Крайно време е да се предприеме нещо от тази държава. Затова растат и самоубийствата. Предварително благодаря за предложението!
04.07.2020 00:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още