Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев очаква подкрепа от ЕП за регламента за цифровизацията на съдебното сътрудничество

Политика

Емил Радев очаква подкрепа от ЕП за регламента за цифровизацията на съдебното сътрудничество

Емил Радев очаква подкрепа от ЕП за регламента за цифровизацията на съдебното сътрудничество - Tribune.bg

Вотът на съвместното заседание на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси дава увереност, че регламентът за цифровизация на съдебното сътрудничество и достъпа до правосъдие по трансгранични дела ще получи силна подкрепа от Европейския парламент. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, след като днес двете ресорни комисии одобриха законодателната инициатива почти с единодушие – 69 гласа „за“ и само 2 „въздържал се“. Предстои ЕП да я гласува окончателно на пленарна сесия през ноември. 

Според Емил Радев, който е докладчик по досието заедно с колегата си Марина Калюранд, подкрепата на евродепутатите е ясен знак, че адаптирането на правосъдната система към новите дигитални реалности не търпи отлагане. След като през юни Комисията, Парламентът и Съветът на ЕС постигнаха политическо споразумение, с предложенията за регламент и директива относно цифровизацията на съдебното сътрудничество дигиталната обмяна на документи между съдилищата на различните държави членки ще се използва с приоритет. Това става възможно чрез децентрализирана информационна система, част от която ще бъде и предвижданата точка за електронен достъп на европейския портал за електронно правосъдие.

„С новото законодателство ще разширим приложното поле на видеоконферентната връзка при граждански, търговски и наказателни дела, осигурявайки достъп до нея на всички страни в съдебния процес и техните представители, включително и на хората с увреждания. Правото на ефективна защита на заподозрените лица остава гарантирано в съответствие с националното законодателство и Хартата на основните права на ЕС“, отчете Емил Радев. По думите му целта на предвижданите мерки не е да променят съществуващите процедури по същество, а да разширят възможността за използване на електронни средства за комуникация при трансгранични дела между физически и юридически лица, съдилища и компетентни органи. „Това ще направи съдебните производства по-бързи, по-евтини и по-достъпни, така че ангажиментът за развитие на цифровите инструменти ни задължава новите правила да влязат в сила възможно най-скоро“, заключи Емил Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Емил Радев, ГЕРБ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети