Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: От инструментариума за върховенството на закона в ЕС трябва да отпаднат дублиращите се механизми за някои държави

Политика

Емил Радев: От инструментариума за върховенството на закона в ЕС трябва да отпаднат дублиращите се механизми за някои държави

Емил Радев: От инструментариума за върховенството на закона в ЕС трябва да отпаднат дублиращите се механизми за някои държави - Tribune.bg
Снимка:

Емил Радев отново постави въпроса за изработването на цялостна европейска стратегия за борба с корупцията

Първият годишен доклад на ЕК за върховенството на закона оценява всички 27 държави-членки на равна основа. Надяваме се, че новият европейски механизъм ще се превърне в основен елемент от инструментариума за върховенството на закона в ЕС и ще доведе до отпадането на други дублиращи се механизми за някои държави. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, като визира двойния стандарт спрямо България и Румъния, прилаган чрез въведения при присъединяването им Механизъм за сътрудничество и проверка. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Позицията бе изразена пред комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, който заедно с евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП дискутира доклада за върховенството на закона само ден, след като бе официално представен от ЕК.

Емил Радев отново постави въпроса за изработването на цялостна европейска стратегия за борба с корупцията, като се позова на проучване на Евробарометър, според което средно 71% от гражданите на ЕС смятат, че корупцията е силно разпространена в тяхната държава. „Това са доста високи стойности, които изискват да се работи за развитието на антикорупционна култура“, изтъкна българският евродепутат, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В рамките на заседанието Дидие Рейндерс информира, че ЕК се захваща с изграждането на истинска култура на върховенството на закона, като за целта ще инициира дебати както със Съвета на ЕС, така и на местно ниво, а също и с националните парламенти и с гражданското общество. Еврокомисарят потвърди, че се възлагат големи надежди на Европейската прокуратура, която трябва да започне да функционира след няколко месеца и в отговор на въпросите за последствията от докладите увери, че, ако се налага, ЕК няма да се поколебае да започне производства за неизпълнение на задълженията по договорите. По думите на комисар Рейндерс препоръките в докладите са ясно послание за продължаване на реформите и насърчаване на обмена на добри практики. Пред евродепутатите, много от които изразиха безпокойство заради криза на правовата държава в целия ЕС, той анонсира и предстоящо изработване на план за действие за европейската демокрация.

„Първият годишен доклад за върховенството на закона е правилна стъпка напред към защитата на правата на европейските граждани. Докладът дава оценка на върховенството на закона в 27-те държави-членки и повдига сериозни въпроси, които не могат да бъдат пренебрегнати“, отбеляза в изказването си Емил Радев. Той припомни, че от Европейската народна партия нееднократно са отправяни призиви именно за въвеждането на общоевропейски механизъм, който да е „справедлив, с ясни критерии и най-вече недискриминационен при наблюдението на върховенството на закона, демокрацията и основните права във всяка една държава-членка“.                                                                                                                                       


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема