Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите

Политика

Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите

Снимка:

„Опонентите ни пренесоха партийните битки от България в Брюксел“, отбеляза евродепутатът

Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които се пишат у нас или в европейските институции. От ГЕРБ никога не сме бягали от дебати за върховенството на закона, защото работата в тази сфера е процес и правителството изпълнява последователно поетите ангажименти. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев на среща с членове и симпатизанти на управляващите  във варненския район „Приморски“,  съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Радев анонсира, че на 30 септември предстои да излезе докладът по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС.

„Надявам се да представи максимално обективно картината във всички държави-членки, за да се направи адекватна съпоставка, вместо да се сочат с пръст само България и Румъния. Каквито и да са резултатите обаче, проблемите ни няма да се решат отвън, с тях трябва да се справим сами, като взимаме под внимание и отправените препоръки“, изтъкна Емил Радев. По думите му новият механизъм не само ще оценява всички страни в ЕС, но и ще има по-разширен обхват. „Освен борбата с корупцията и независимостта на съдебната система, в него ще влизат и теми като свободата на медиите, които са важни за цяла Европа, особено след като кризата с COVID-19 задълбочи проблема с разпространението на дезинформация“, допълни Радев.

Като пример за решимостта на управляващите да продължат реформите в страната той посочи и внесения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

„Без такъв проект няма как да се свика Велико народно събрание, но той със сигурност ще претърпи промени след дебати с участието на всички партии и гражданското общество. За да станат факт, промените в основния закон на държавата изискват широк консенсус. Те са единственият начин да изпълним препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, от групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO) и от ЕК“, категоричен бе евродепутатът. Той изрази разочарование, че темата е обект на много спекулации. „Дори политически сили, които отдавна поставят аналогични искания, рязко дадоха назад и се отказаха да поемат отговорност, въпреки че би трябвало да бъдат последователни в посланията си към своите поддръжници“, отбеляза Емил Радев.

„Опонентите ни пренесоха партийните битки от България в Брюксел. Заради вътрешнополитически дивиденти очернят страната ни. Когато станах член на ЕП, у нас управляваше правителството на Орешарски и ГЕРБ беше в опозиция, но никога не съм си позволявал атаки срещу България“, заяви Радев. Той припомни, че в момента се приема многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. „Какви пари ще получаваме по европрограми през идните 7 години е важно не само за настоящия кабинет, а за поне още две правителства напред. На този етап са заложени повече средства за България, за разлика например от страни като Полша и Унгария, за които европарите ще намалеят“, уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като добави, че в ЕС активно се работи и по разпределението на спасителния фонд от 750 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията.

Емил Радев увери, че ГЕРБ има пълната подкрепа на своето политическо семейство в ЕП. Тя е изразена и на провелото се заседание на парламентарната група на ЕНП, на което при размяна на мнения с председателя на партията Доналд Туск е била коментирана и ситуацията в България. „За всички в ЕНП е ясно, че протести има само в демократични държави. В нито една демократична държава обаче не се толерират протести, при които агресивни агитки замерят полицията с павета и бомбички. Всеки има право да протестира, но по мирен начин, а не чрез насилие“, подчерта евродепутатът. По думите му, отстоявайки демократичните ценности, не бива да се приема с безразличие и обявеното наскоро проучване на независимия изследователски институт Political Capital, според което БСП е най проруската партия сред основните европейски политически семейства. „Показателно е, че нито един от колегите от БСП не е гласувал за санкциите заради случая с Навални“, смята Емил Радев.

В рамките на дискусията в район „Приморски” бе обсъдена и темата с Европейската прокуратура. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ изрази надежда, че догодина, когато тя започне да действа, ще се включат и последните държави, които все още не са го направили.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още