Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Резолюцията се наложи силово за 10 дни от левите, либералите и зелените

Политика

Емил Радев: Резолюцията се наложи силово за 10 дни от левите, либералите и зелените

Емил Радев: Резолюцията се наложи силово за 10 дни от левите, либералите и зелените - Tribune.bg
Снимка:

Истинската оценка за страната се даде в доклада на ЕК за върховенството на закона, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП

„Такъв тип резолюции обикновено се гласуват с огромно мнозинство в Европейския парламент. Те са плод на консенсус между политическите групи. Наложи се силово тази резолюция, за 10 дни, което е много кратък период за съставянето. Обикновено месеци трае това нещо. Ние не участвахме в съставянето й, тя е изцяло съставена от предложения на социалистите, Зелените и либералите. И това е резултатът, за съжаление не се получи добър документ“. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред БНТ. Той гостува в предаването „Денят започва“ заедно с евродепутата от БСП/ ПЕС Петър Витанов.

„Истинската оценка за страната се даде в доклада на ЕК за върховенството на закона, в докладите на ОЛАФ и на Европейската сметна палата, където нарушенията по използването на европейски средства за България са 0,23%, незначителен процент. А тази резолюция толкова се бързаше да се състави, за да се използва във вътрешнополитически план, за да се свали правителството на Борисов. Вътре има текстове, които наистина застрашават националната ни сигурност. Ето прие се резолюцията - на кантар, видяхме, че се раздели европарламента. Влязоха текстове, които потъпкаха конституционните решения и Конституцията като цяло“, добави Радев.

„За съжаление, с тази резолюция виждаме призиви за неща, които са извън правомощията на ЕС. В България средното усещане за корупция е 80%, за ЕС е 71%, и ние сме на 15-о място, даже сме след средата. Винаги съм призовавал за обща европейска стратегия за борба с корупцията. Трябват общи европейски мерки, престъпността стана транснационална. Това е един дълъг и постоянен процес. Няма как да се изкорени изцяло корупцията, но да се ползва тази тема, да се клевети България - нека опозицията да си я плати тази цена“, каза още той.

„Това беше буквално червен картон за кабинета на ГЕРБ, получен от Европа. Беше осветено в България това, което всички знаем. Документът показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението. Всеки опит да се измества фокуса е пореден опит за печелене на време“, коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„Ние не търсим помощ от Брюксел, не използваме европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти. ЕС не работи с доноси и непроверени сигнали. Докладът на ЕК беше също критичен, но те не чуха това, което Европа иска да им каже“, коментира още Витанов.                                                                                                                                              


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ох, Емо трябваше да не направя главен прокурор?
09.10.2020 12:47 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети