Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: С еврорезолюция настояваме за ускорено приемане на България в Шенген

Политика

Емил Радев: С еврорезолюция настояваме за ускорено приемане на България в Шенген

Емил Радев: С еврорезолюция настояваме за ускорено приемане на България в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

С резолюция, гласувана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, се призовава в най-кратки срокове Съветът да излезе с решение за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Мястото ни е в Шенген и аз искрено се радвам, че с колегите в ЕП категорично използваме всяка възможност, за да отстояваме тази справедлива позиция. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на ресорната комисия Емил Радев коментира приетите текстове. Те са част от резолюция относно положението в Шенгенското пространство след избухването на пандемията с COVID-19. Документът предстои да се гласува на следващата пленарна сесия.

„С вота си на практика отново призоваваме за премахване на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници между България и останалите страни-членки на Шенген”, обясни след гласуването си в ресорната комисия Радев. Позовавайки се на резолюция от декември 2018 г., в която ЕП даде отлична оценка на България за стриктното прилагане на изискванията за влизане в Шенген, евродепутатите отново настояват приемането ни в пространството за свободно движение да стане възможно най-скоро.

„В резултат от твърдата и последователна позиция, която изразяваме от години, страната ни получи пълен достъп до Шенгенската информационна система и може да разчита на навременна информация от своите европейски партньори, но заслужаваме да бъдем и пълноправен член на Шенген. Отдавна сме покрили критериите за това”, категоричен е Емил Радев, според когото отлагането на присъединяването ни е двоен стандарт спрямо България.

В резолюцията, гласувана в четвъртък вечерта в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, се припомня, че Шенгенското пространство е ценно постижение на европейския проект, което позволява повече от 400 хиляди граждани да се движат неограничено и без проверки по вътрешните граници.

Документът изразява съжаление относно последиците, съпътстващи затварянето на границите заради разпространението на COVID-19, но също така се изтъква, че Шенгенското пространство никога досега не е било изправено пред такава сериозна за общественото здраве пандемия. Изказва се загриженост относно контрола, въведен повторно от редица държави-членки по вътрешните граници на Съюза, както и предприетото частично или цялостно затваряне на граници за определен тип пътници, включително граждани на ЕС.

В приетата от комисията резолюция се призовава за облекчаване на ограниченията по вътрешните граници, но се настоява това да стане след пълна координация на европейско ниво. Апелира се държавите-членки да признаят възможността за налагане на минимални здравни проверки като по-добра алтернатива на въвеждането на вътрешен граничен контрол.

В документа се отчита, че Кодексът и Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение не споменават общественото здраве като основа за повторно въвеждане на вътрешен граничен контрол, така че ограниченията зависят само от заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Директивата за свободно движение на граждани на ЕС обаче позволява да се налагат ограничения именно въз основа на обстоятелства, свързани с общественото здраве, се уточнява още в резолюцията.

Въпреки че подкрепят мерките за овладяване на пандемията, евродепутатите от ресорната комисия отбелязват, че в своите официални уведомления страните от Шенгенското пространство не са предоставили достатъчно подробни данни за обхвата на предприетите действия по границите. Това, според документа, е затруднило оценката на ефикасността и навременността на приложените мерки.

В рамките на резолюцията евродепутатите настояват и за мерки, гарантирани от всички държави-членки, за да се избегнат последствия като дискриминация по отношение на граждани на различни страни от ЕС.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати