Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Търговското споразумение с Великобритания залага дискриминационни капани за работниците от България

Политика

Емил Радев: Търговското споразумение с Великобритания залага дискриминационни капани за работниците от България

Снимка:

Таксата, която предвижда Великобритания за работните визи на петте държави-членки, сред които и България, е неприемлива, категоричен е евродепутатът

За дискриминационни „капани“ за работниците от България предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в коментар по повод споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания, по което Европейският парламент трябва да даде своето съгласие.

В рамките на пленарната сесия ще бъде обсъден резултатът от преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Предстои и приемането на резолюция, която ще бъде гласувана късно тази вечер.

Българският евродепутат е сред вносителите на промяна в текста на резолюцията, с която се призовава за осъждане на дискриминационното отношение към гражданите на България, Естония, Литва, Румъния и Словения. Причината е, че за тях не се предвижда същия режим за таксуване на работните визи за Великобритания, какъвто ще ползват гражданите на останалите 22 държави-членки на ЕС.

„Един от ключовите въпроси в споразумението с Обединеното кралство е мобилността. За мен, като представител на България в ЕП, е изключително важно Великобритания да прилага изцяло принципа за недискриминация по отношение на визовата си политика спрямо гражданите на ЕС и в частност спрямо българските граждани. За съжаление, този принцип е застъпен единствено по отношение на визите за краткосрочни посещения, т. нар. туристически визи, но не и за работните визи“, коментира Емил Радев.

По думите му Лондон ще прилага различни такси за издаване на работни визи, което ще се отрази основно върху сезонните и здравните работници. За гражданите на петте държави от Централна и Източна Европа, в това число и българите, е предвидено увеличение на цената, така че тя ще достигне до 244 британски лири. Според статистиката обаче през 2019 г. около 98% от земеделските работници на Острова са именно мигранти от ЕС, предимно от България и Румъния.

„Таксата, която предвижда Великобритания за работните визи на петте държави-членки, сред които и България, е неприемлива и непосилна за повечето сезонни работници. Поради това се надявам внесеното изменение да бъде прието и да не се допускат подобни дискриминационни практики“, допълни Радев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още