Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Соколов: Ако подадеш пръст на партиен лидер с опита на Борисов, е възможно да ти отхапе цялата ръка

Политика

Емил Соколов: Ако подадеш пръст на партиен лидер с опита на Борисов, е възможно да ти отхапе цялата ръка

Емил Соколов: Ако подадеш пръст на партиен лидер с опита на Борисов, е възможно да ти отхапе цялата ръка - Tribune.bg
Снимка:

Всички сюжети са част от един по-голям сюжет – какво ще се случи с управлението на страната след местните избори. Започнаха  размествания на пластовете. Това мнение изрази пред БНР политическият анализатор Емил Соколов.

По думите му ГЕРБ и ДПС не са очаровани от резултатите във Варна и Пазарджик.

„Много удобно се появи вот на недоверие точно когато Борисов получи музата да предоговаря съществуващата управленска формула. ГЕРБ има нужда от този вот на недоверие като допълнителен лост за влияние в предстоящите преговори“, смята той.

Емил Соколов подчерта, че с този вот на недоверие ГЕРБ могат да завият и в двете посоки – да го подкрепят или да не го подкрепят.

„Тази несигурност дава много силни позиции на ГЕРБ. Другите трябва да гадаят какво си мисли ГЕРБ. Пеевски го играе доброто ченге, което се намесва в ключови моменти. Борисов още преди изборите говори за рокади на конкретни министри“, допълни той. 

Според Соколов в последните месеци Пеевски играе „брилянтна игра“ откъм изграждане на публичен образ – от маргинализиран човек до председател на ПГ на ДПС, влиза и в ролята на неформален говорител на парламента. „ДПС е единствената партия, която няма причини да се страхува от предсрочни избори“, смята Емил Соколов.

„Който и да бъде избран за лидер – не мисля, че ще е г-н Пеевски, неформалният лидер е ясен – Делян Пеевски. Това е голямата победа за г-н Пеевски. Ако допреди няколко години той беше в сенките, той изсветли образа си по начин, по който оттук нататък ще бъде много трудно за опонентите му да го атакуват. Той трупа капитал, който ще го прави приемлив“.

„Ако сега не падне правителството, след няколко месеца, ако се появи подобна заявка, Пеевски може да го бутне. Подготвя си много силна ръка от карти“, коментира Емил Соколов.

Според него „правителството ще се задържи, защото и ГЕРБ, и ДПС имат нужда да се прегрупират“, „има още няколко месеца живот, но не е невъзможно някой в последния момент да реши, че това правителство може да си отиде“.

Министър Тагарев може да бъде обект на атаки, допусна той.

„Когато подадеш пръст на партиен лидер с опита на Борисов, то е възможно да ти отхапе цялата ръка“, каза анализаторът относно възможните смени на министри.

Ваня Григорова продължава кампанията си с този иск в съда, посочи Емил Соколов. Според него „формална сглобка в СОС няма как да има“, а Васил Терзиев ще трябва да търси подкрепа от доста цветен общински съвет.

„Общинският съвет ще бъде в състояние на постоянна кампания“, обобщи той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети