Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийна независимост и свързаност – основни акценти на срещата България, Гърция, Румъния и Сърбия

Политика

Енергийна независимост и свързаност – основни акценти на срещата България, Гърция, Румъния и Сърбия

Енергийна независимост и свързаност – основни акценти на срещата България, Гърция, Румъния и Сърбия - Tribune.bg

Магистрала от Егейско до Черно море и без светофар от Истанбул до Белград

Основните акценти на Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия са свързаността чрез инфраструктурни проекти и енергийна независимост на региона. Това стана ясно от съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов, колегите му Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и сръбският президент Александър Вучич в резиденция „Евксиноград“. 

На срещата за първи път присъства и лидер на държава извън Балканите – премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Магистрали, железопътни пътища, мостове над река Дунав

България и Гърция са подписали обща декларация за изграждането на магистрала, която да свързва Егейско и Черно море. Става въпрос за изграждането на скоростен път от Александруполис до границата с България. От там тя ще има директна връзка с вече изградените у нас магистрали „Тракия“ и „Марица“, а това означава връзка със София и морето.

Предвижда се и модернизирането на железопътната връзка между Александруполис до Бургас и Варна.

Декларацията трябва да бъде одобрена от парламентите в София и Атина. Изграждането на инфраструктурните проекти пък ще бъде възложено на съвместно дружество.

„Това ще е най-бързата връзка между Егейско и Черно море и тогава ние ще имаме един български кей в Солун и Александруполис, Гърция ще има кейове в Бургас, Варна, Лом или Русе“, посочи премиерът Бойко Борисов.

До 2 години ще бъде готова и магистралата до сръбската граница, обеща премиерът Борисов, като посочи, че се изчаква археолозите да приключат работата си съвсем скоро. Така реално от Истанбул до Белград ще се пътува само по магистрала.

„Съгласихме се да създадем работна група, която да разгледа възможностите за изграждане на нови връзки през река Дунав между Румъния и България“, отбеляза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. Целта е Дунав да се превърне в основна връзка между Изток и Запад.

По думите ѝ проектът, който засяга скоростния път между Тимишоара и Панчево е разгледан на политическо равнище.

Енергийна независимост – основна цел на четиримата лидери

Енергийната независимост и диверсификацията на доставките на газ са основна цел на лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

„Диверсификацията е от съществено значение, неслучайно ние кръстихме нашия хъб „Балкан“. Думата „Балкани“ е обобщаваща за всички нас“,посочи Борисов. Той обясни и че целта е източните на газ в хъба да са различни, което да даде възможност да се купува синьо гориво на най-ниската цена. А ползата от това ще е за всички, категоричен е премиерът.

Според Ципрас е необходимо да се инвестира в енергийната сигурност на региона и изтъкна значението на интерконектора с България. С израелския премиер Бенямин Нетаняху е обсъдена и темата за източно средиземноморския тръбопровод East Med. Самият Нетаняху обясни, че страната му е готова да доставя газ до Балканите.

„Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване“, обясни Нетаняху.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта важността на т. нар. Балкански маршрут.

„Това би било най-доброто решение за България и Сърбия, но също така за Унгария, Австрия и за Северната част на Италия“, обясни Вучич.

Балканите в ЕС

Силна подкрепа за членството на Сърбия в ЕС – това получи страната по време на срещата във Варна. 

Нашата политика никога не е била насочена срещу трета държава. Смятаме, че с приемането на Сърбия, ЕС ще стане още по-силен. Целта на нашата среща е не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен“, подчерта премиерът Борисов. 

„Вучич ни представи предизвикателствата пред Сърбия, сигурни сме, че преговорите за членството на Сърбия ще бъдат ускорени и ще се развиват все по-добре и че всички необходими критерии ще бъдат изпълнени“, заяви румънският премиер.

„Благодарни сме за подкрепата, която оказват на Сърбия по европейския ѝ път“, посочи Вучич и обеща да продължи диалогът с Прищина, за да се гарантира мира, който е важен за Балканите, за Европа, но и за целия свят.

Срещите на България, Гърция Румъния, Сърбия вече са институция

четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия започват през 2017 година във Варна. Според гръцкия премиер Алексис Ципрас от тогава досега този формат вече се е превърнал в институция. Всички поздравиха за инициативата премиера Борисов, както и за председателството на София на Съвета на ЕС, което се превърна в Балканско председателство.

Следващата среща в този формат ще е през декември в Белград, като се очаква тогава участие в срещата да вземе и австрийският канцлер Себастиан Курц.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати