Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийната комисия преодоля ветото на Радев върху енергийния закон

Политика

Енергийната комисия преодоля ветото на Радев върху енергийния закон

Енергийната комисия преодоля ветото на Радев върху енергийния закон - Tribune.bg
Снимка:

Енергийната комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа „за” и 3 гласа „против”. В закона в записано, че битовите потребители ще излязат на свободния пазар за електроенергия през 2026 г.

В комисията Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова ветото да се разгледа в пленарна зала след като минат местните избори. „Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отлага законът, трябва да бъде приет час по-скоро”, каза Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев заяви, че разбира мотивите на президента. Проблемът обаче е, че в момента страната ни се намира в ситуация, в която либерализацията на пазара на електрическа енергия е заложник на парите по Националния план за възстановяване и устойчивост. "Ако не се приемат промените в този законопроект, няма да се вземат парите от Плана. Да, и ние имаме притеснения, но имаме време да ги преодолеем", коментира Добрев. Той допълни, че либерализацията на пазара на дребно ще се случи от 1 януари 2026 г. Въпреки че в случая обстоятелствата притискат депутатите да се приеме това законодателство, което не е перфектно, има време да се "донагласи" моделът, който няма да ощети българските граждани, смята той.

Павела Митова от ИТН подчерта, че цялостната политика за либерализация на пазара противоречи на социално - икономическата логика и защита на гражданите. „С отмяната на съществуване на обществения доставчик ще се създадат сериозни проблеми и всички ние ще бъдем енергийно бедни. Асен Василев ще има доста сериозни проблеми да изплати компенсациите поради простата причина, че не може да си събере ДДС-то”, заяви Митова.

Комисията реши още -  50% от резервите на горивата да се съхраняват в България, а останалите 50% в чужбина. Мотивите на ГЕРБ-СДС са, че със 100% съхраняване на резерв на горивата в България ще се даде монопол на „Лукойл”. „Връщаме режима, какъвто беше преди измененията на ПП. Ако искате ги подкрепяйте, ако не - недейте. Ще се опитаме с останалите колеги да ги гласуваме”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Преди началото на комисията председателят на комисията заяви пред журналисти: „Ако отхвърлим ветото на президента в петък, „Лукойл“ трябва да започне да прави от вторник плащания по 3 милиона лева на ден. Те да се връщат на хората под формата на компенсация от 73 стотинки отстъпка. Вчера икономическият министър се е изцепил, че можем да ги глобим само с 10 000 лева. Явно не е чел достатъчно добре закона. Тази вноска умиране има, но отърване – няма“.  

„Лукойл“ трябва да плати всичко, което дължи на българския бюджет“, коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него трябва да се погледне назад и да се види дали рафинерията се е облагодетелствала и е плащала по-малко данъци на българския бюджет.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети