Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийната комисия прие промени в Закона за енергетиката, с които намалява състава на КЕВР

Политика

Енергийната комисия прие промени в Закона за енергетиката, с които намалява състава на КЕВР

Енергийната комисия прие промени в Закона за енергетиката, с които намалява състава на КЕВР - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната енергийна комисия разгледа два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката - единият, внесен от управляващата коалиция, а другият - от „Възраждане“. Депутатите отхвърлиха проекта на „Възраждане“ и приеха на първо четене законопроекта на управляващите, с който броят на членовете на КЕВР се намалява от 9 на 5. В момента председателят на регулатора Иван Иванов и един от комисарите - Евгения Харитонова, са с изтекъл мандат.

За да може регулаторът да стане 5-членен, законопроектът предвижда да отпадне изискването да има един комисар с юридически стаж и още един с икономическа насоченост. Ще бъдат освободени и двама от енергийните комисари, като това ще стане чрез жребий, теглен в парламента. Разширява се доста определението за стаж на кандидатите и комисари вече ще могат да стават и експерти, които са работили преди това в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти и банковото дело, свързани с енергийния сектор.

„Измененията са кратки и изключително важни и могат да доведат до успокоение в енергийната система“, обяви един от вносителите на законопроекта Виктория Василева от ИТН. Тя посочи, че чрез разширяването на понятието за стаж в енергетиката ще се даде възможност за допълнителна експертиза на регулатора.

„Това майката на комисията ли е?“, поинтересува се депутатът от ДПС Рамадан Аталай и определи като нахалство присъствието на Василева в друга комисия, където тя да казва как да се правят правилата за избор на членове на енергийния регулатор.

На въпрос за оценката на въздействие на внесения законопроект за промени в Закона за енергетиката Николай Ангов от ПП уточни, че „говорим за 1.5 до 3% от бюджета на КЕВР, което представлява между 150 и 300 000лв.“.

„Няма оценка на въздействието. Целта е да получите пълен контрол над комисията, когато ги направите 5 човека за енергетика и ВИК. Всички го разбираме, просто си го кажете. ГЕРБ имахме 2 от 9 експерти на КЕВР. Цялото НС отговаряше за експертното решение в комисията. Прозрачното ви управление е да имате две трети от състава на комисията“, коригира го депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Не либерализираме пазар на обувки. С подхода да се отнасяме към всичко, като към частна фирма, как ще защитаваме обществения интерес? Смятам, че не трябва да го правим“, апелира и колежката му Росица Кирова, която е и заместник-председател на НС от ГЕРБ.

„Проблемът е това, че коалицията няма кандидат да оглави КЕВР и затова разширяват понятието за стаж в енергетиката, с което променят и обхвата на лицата за поста, които ще са с по-ниска експертиза, а прозрачността, която декларираха пред българските граждани, показва, че 67% от комисията ще са овладени от управляващите, а могат ли да носят отговорността за решенията“, поинтересува се и Жечо Станков от ГЕРБ.

Станислав Анастасов от ДПС посочи, че КЕВР действа по европейски регламенти, а няма запитване към Брюксел за нотификация на промените.

„С тази промяна стартира процедурата, а може да влезем в наказателна процедура. Президентът говори за включване на активните граждани, къде са те?“, попита Анастасов.

Колегата му Рамадан Аталай уточни, че предвидените промени в Закона за енергетика влизат в противоречие с Директива 994 на ЕС.

„Не е необходимо една независима институция да я направите зависима, защото сте дошли на власт. Искате от 5 члена на КЕВР, 2 да са енергетици, с което не покривате експертност за газ, ток и парно. Така и Първан Банев от Маджарово също може да бъде член на комисията, защото нямате експертиза. Разберете, протести пред МС няма как да се проведат заради цените на енергията. Председателят, на който се нахвърлихте, държеше КЕВР да бъде независима и не беше от ГЕРБ или ДПС, беше от друга дясна формация, които сега са във властта. Не чух и дума от тях за г-н Иванов. Той издигна авторитета на тази институция“, изтъкна Аталай.

Иво Мирчев от ДБ му отговори като обяви изказването на депутата от ДПС за „театрално изпълнение“. Мирчев цитира и запис на бившия премиер Бойко Борисов, който иска да се накаже шефа на Еврохолд, защото не се съобразявал с него. С това Мирчев насочи вниманието към ролята на КЕВР за сделката между ЧЕЗ и Еврохолд.

„Г-н Мирчев, ако ви е проблем, че един заместник-председател на Иван Костов/ Иван Иванов, понастоящем председател на КЕВР б.р./,  който стои до Бойко Борисов, какво да кажем за Христо Иванов, който управляваше с Борисов. Вие сте още в предизборна кампания. Държавата очаква да се справим с енергийната криза, а като посягате на независим регулатор, няма да се случи“, отговори на нападките Аталай. От ДПС отбелязаха, че след като премиерът Кирил Петков не е доволен от КЕВР, излиза, че НС ще преструктурира регулатора и попитаха Мирчев с какво Петков е по-различен от случая на Борисов с Еврохолд.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов от ИТН се включи в дебата и обяви, че Министерство на енергетиката присъства на комисията, за да разбере какъв ще бъде съставът на КЕВР и изрази надежда партийните квоти в независимия орган да отпаднат. Бившият министър на енергетиката, а сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев възрази остро на това, като разясни, че няма партийни квоти в КЕВР и призова Данаилов да прочете Закона за енергетиката.

В защита на законопроекта на управляващите се присъедини и Драгомир Стойнев от БСП, който настоя, че дали членовете на КЕВР ще бъдат 5, 7 или 9 не оказва влияние върху независимостта на институцията. Стойнев обясни, че е работа на мнозинството да осигури такъв орган, който да е независим и бройката няма значение.

„По страшното е, че за „Зелената сделка“ ние нямаме официална национална позиция“, предупреди Стойнев. Репликата му възмути ДПС и се наложи Рамадан Аталай да му припомни, че след като КЕВР е бил независим и има мандат, от него са останали две години.

„Не сте доволни от членовете на КЕВР, защото не са били независими?! ПП и ИТН няма ли да предложат експерти в зала, не е сериозно. Не се казва „чуж“ на магаре, което върви. Хванете се с работа, ще ви помагаме“, реагира на отказа на Стойнев да влезе по същество в дебата Рамадан Аталай. Колегата му Станислав Анастасов пък разкри, че управляващите бързат с промените, защото ежедневно един олигарх губи пари.

„В момента ние бързаме да удовлетворим финансово-икономическите му интереси. Не е законно, но не е и морално. Иво Прокопиев прави големи пари на гърба на болници и пенсионери в момента, не ми се струва много почтено“, изтъкна Анастасов.

С 12 гласа „за“ и 6 – „против“ все пак депутатите от енергийната комисия приеха на първо четене Законопроекта за допълнение и изменение на Закона за енергетиката, с който се редуцира състава на КЕВР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети