Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър: Азерите дават още газ, но на пазарна цена

Политика

Енергийният министър: Азерите дават още газ, но на пазарна цена

Енергийният министър: Азерите дават още газ, но на пазарна цена - Tribune.bg
Снимка:

Той обясни, че ако сега поръчаме допълнителни количества, те ще бъдат по-скъпи от руския газ, но могат да бъдат доставени

„И сега могат да се доставят допълнителни количества газ от Азербайджан“, коментира пред бТВ енергийният министър Александър Николов, като направи уточнение, че те ще бъдат на пазарна цена. „Поетите ангажименти към момента от бившето ръководство са до 1 юли 2022 г. Всякакво подобряване на отношенията ни с партньорите отвъд пазарните цени може да се случи след това“, каза Николов.

Той обясни, че ако сега поръчаме допълнителни количества, те ще бъдат по-скъпи от руския газ, но могат да бъдат доставени.

„Когато изпълнителен директор на дружество цитира определена клауза от договора следва поне цялата да е казана в пълнота, но тя не е. Конкретната клауза за доставките има думичката „или“ и описание на алтернативна точка на доставка на газа“, каза Николов.

„След 1 юли 2022 г. ще направим всичко възможно така, че да постъпва максимален размер количества и да има значително намаляване на социалния стрес“, каза още той.

Министърът определи коментарите на опозицията и на бившите енергийни министри като „странни“.

На критиките, че „Булгаргаз“ е продал количества природен газ на по-ниска цена, Николов коментира, че съпоставката в цените трябва да се прави в конкретния момент и за конкретните сделки.

„Сделките събота и неделя са само и единствено от излишъци в системата, която е реализирала печалба от над 1,5 милиона лева“, каза Николов.

„Скоро прочетох нещо и то е, че на инкасатора краката му са къси. Това, че Бойко Борисов и бившият енергиен министър Румен Овчаров казват, че става въпрос за 60 хиляди мегаватчаса, това, че и двамата бъркат в една и съща посока е странно“, каза министърът.

Той е категоричен, че няма по-добра цена, на която да се сключат въпросните сделки.

Николов е категоричен, че не се подготвя връщане на посредниците в енергетиката. „Цялото ръководство на „Булгаргаз“, както и на БЕХ, ще запази в максимална степен държавния интерес, което изключва посредници“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати