Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър поиска БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД

Политика

Енергийният министър поиска БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД

Енергийният министър поиска БЕХ да отстрани ръководството на Булгартрансгаз ЕАД - Tribune.bg
Снимка:

Дружеството не питало КЕВР преди да подпише договори за „Балкански поток“

Министър Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя беше в края на миналата седмица като регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР, както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях.

Всичко това било в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях, пишат от ведомството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети